След продължили няколко часа консултации ГЕРБ и АБВ установиха, че по 14 от всички 18 точки имат принципно съгласие и еднакво мнение. Двете формации обясниха, че различията помежду им остават, но изразиха готовност да продължат да се консултират на експертно ниво.

"ГЕРБ и АБВ изразихме задоволство от новия тон и стил в политическото общуване, като разговорът бе задълбочен по основните приоритети на политиките, които и според двете страни са необходими за държавата", съобщи Цецка Цачева след преговорите.

Румяна Бъчварова от своя страна благодари на представителите на АБВ за конструктивната дискусия и добрия тон, в който са протекли разговорите.

„Обсъдихме политическата рамка, която ние предлагаме за съставяне на следващото правителство”, обясни Бъчварова. „Приемаме забележката на АБВ, че някои сектори не трябва да бъдат политизирани като например сектор „Сигурност”, подчерта тя.

„Установихме, че партиите, с които не бихме искали да си партнираме са едни и същи. Тоест и по този въпрос имаме общи позиции”, каза още Бъчварова. По темата демографската политика да е сериозен акцент ГЕРБ и АБВ също са постигнали съгласие.

„На фона на тези общи разбирания обаче различията ни остават”, отчете Бъчварова. „Първият и най-сериозен въпрос е за това как виждаме ролята на държавата по принцип в едно следващо управление – дали трябва да засилим държавата и да увеличим нейното присъствие, или да ограничим ролята на държавата, но да засилим нейните регулативни и контролни функции”, посочи тя. 

Освен това има различия между двете партии и за изграждането на нови ядрени мощности и отмяна на мораториума за строителството на „Белене”. Третата тема на различие е данъчната политика.

Бъчварова съобщи, че има възможност да продължат консултациите на експертно ниво между ГЕРБ и АБВ, за да видим дали можем да приближим позициите си.

Тя уточни, че утре ГЕРБ ще реши дали да покани БСП на консултации на експертно ниво и добави, че не са получавали от Реформаторския блок писмено уверение за юридическата надеждност, освен заявките за добронамереност от тяхна страна. „Очакваме до началото на седмицата да получим такова доказателство”, добави Румяна Бъчварова.

Най-добрият вариант е голямата коалиция

Най-добрият вариант за България е голямата коалиция, каза лидерът на АБВ Георги Първанов. По думите му това е най-добре за страната с оглед на предстоящата тежка зима и кризата. „Не бях предвиден в състава на нашата делегация, но се включих, защото държах да влезе разговорът в дълбочина, да обсъждаме и принципите, основните идеи и механизмите за тяхната реализация”, добави той.

„Не се отказваме от стратегическите си ангажименти за промяна на държавното устройство и реформа на политическия модел, но не е сега моментът, когато има много тежки предизвикателства, да поставяме в центъра този кръг от въпроси”, подчерта Първанов.

По думите му държавата трябва да има засилена, активна роля в икономиката, в социалната сфера, а не администрираща, а регулираща активна роля. „Смятаме, че актуализация на бюджета очевидно ще се наложи, но при липса на конкретен анализ стоим на позицията, че актуализацията трябва да бъде в рамките на 3-процентния бюджетен дефицит”, посочи Георги Първанов.

„Един от големите въпроси, по които дебатирахме, е развитието на българската енергетика. Моят внимателен прочит на това, което ГЕРБ предлага, е че отсъства хоризонт за развитието на нашата ядрена енергетика”, коментира той. Според Първанов трябва да бъде продължен проектът „Южен поток” в съответствие с европейското законодателство, а увеличението на цените на тока да бъде преосмислено.

По думите му с ГЕРБ имат действителни различия по пенсионните въпроси, но в диалога част от нещата са се изяснили.

„Като млада партия и като партия с по-скоро ляв социален профил трудно бихме могли да подкрепим дясно-центристко правителство”, каза Първанов. „Оставаме с впечатлението за немалко и трудно преодолими различия. Оттук-нататък никой от нас не може да каже, преди да анализираме, дали вървим към по-нататъшно сближаване, или късаме дотук”, заяви той.

 

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация