Централната избирателна комисия изтегли номерата, с които кандидатите за президент ще бъдат вписани в бюлетината за 6 ноември. Участниците в президентските избори са 21, защото днес един се отказа, а по-късно ЦИК заличи още две регистрации – на Светослав Витков и на Владимир Кузов. Вероятната причина за това решение са непълноти и неясноти в техните подписки.

ГЕРБ и техният кандидат за „Дондуков” 2 Цецка Цачева ще се явяват на президентските избори под номер 17, а кандидатът на БСП ген. Румен Радев ще е с фаталния номер 13 в бюлетината.

Снимка: БГНЕС

„17 е добър номер. Цифрата 1 е началото, ние първи сме се регистрирали, тя означава смелост, амбиция. 7 е мъдрост и късмет, а двете заедно – 7+1 прави 8, което е числото на майката”, коментира Цвета Караянчева от ГЕРБ. „Номер 13 ще бъде фатален за днешната власт и началото на промяната”, убеден е Крум Зарков от БСП.

Патриотите и кандидатът им Красимир Каракачанов ще са с номер 19, а кандидатът на Реформаторите Трайчо Трайков - с номер 7.

„7 е свещено число, освен това е равно на дните в седмицата, в които трябва да работи президентът”, коментира жребия Трайков.

За инициативния комитет, подкрепил Ивайло Калфин от АБВ, се падна номер 15.

Издигнатият от инициативен комитет бивш премиер Пламен Орешарски ще е с номер 4.

Татяна Дончева и Минчо Спасов са на 12-а позиция

Димитър Маринов - Митьо Пищова ще е с номер 22.  

„22 е магическо число, предполагам, че ще ни донесе късмет и щастие, а оттам късмет и на цялата държава”, заяви кандидатът му за вицепрезидент Радо Шишарката.

Бисер Миланов - Петното хареса своя номер 8, по думите му означава безкрайност и победа.

Номера на бюлетините 1 и 9 се паднаха на Светослав Витков и Владимир Кузов, чиито регистрации обаче бяха заличени от ЦИК и тези цифри в бюлетините няма да съществуват.

Междувременно председателят на парламента Цецка Цачева излезе в отпуск до обявяването на изборния резултат. Официално тя ще бъде замествана от Димитър Главчев. Заплатата си ще дари за носии на Черкаските баби. Нейният пример беше последван от други. Каракачанов също излезе в отпуск и си дари заплатата.

Предизборната кампания започва на 7 октомври.

Общо в президентската кампания ще се включат петима депутати - Цецка Цачева и Пламен Манушев от ГЕРБ, Красимир Каракачанов и Явор Нотев като представители на националистите, както и Велизар Енчев, независим депутат.

МЕНСА-България пък покани всички кандидати за президент на безплатен тест за интелигентност, който да бъде показан в последствие на всички избиратели.

От там допълват, че ако кандидатите не си харесат резултата, могат да заплатят теста и тогава той няма да бъде оповестяван.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване