Резултатът на Коалиция „Калфин президент“ е неудовлетворяващ за нас, създаде се впечатление, че мачът между ГЕРБ и БСП е уговорен. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов по повод резултатите от първия тур на изборите за президент.

Последните междинни резултати от Централната избирателна комисия (ЦИК) сочат, че кандидатпрезидентската двойка на коалицията около АБВ – Ивайло Калфин и проф. Любомир Халачев, е получила 3,73% подкрепа.

„Искам да изкажа своята благодарност към кандидатите ни, които наистина бяха възможно най-доброто, което беше предложено в предизборната надпревара и продължаваме да държим на това мнение. Очевидно е, че в тази кампания имаше други критерии при оценката на качествата на кандидатите и при избора“, заяви Първанов.

Той благодари на избирателите, които са подкрепили коалицията и на коалиционните партньори на АБВ.

„Имахме основания да се надяваме на по-добър резултат, заради кандидатите ни и заради това, че започнахме първи идейния дебат и го направихме много убедително. Ние поведохме битка срещу модела „Плевнелиев". Други естествено се възползваха, но това са рисковете на политиката“, коментира още лидерът на АБВ.

Той оцени кампанията на АБВ като „модерна и стилна, с идеи”.

Георги Първанов призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не плаши хората с предсрочни избори, защото няма нищо лошо според него в такива избори.

По думите на Първанов самият факт, че моделът „Плевнелиев“ е на път да остане в историята е още един аргумент за това, че трябва да се върви към голяма промяна на управлението на страната.

„Ние излязохме от управлението на държавата именно в знак на несъгласие с политиките, които се провеждат от редица министерство и от правителството като цяло и нищо по-естествено, за разлика от други партии, е да поддържаме искането за предсрочни парламентарни избори, защото твърдим, че това управление е изчерпано. Изчерпано е от към идеи, изчерпано е от към политики, изчерпано е като личности в редица министерства“, коментира той. 

Според Първанов в момента те са единствената опозиционна сила, която продължава да смята, че са необходими предсрочни парламентарни избори не само заради резултатите от изборите, но и защото управлението се е изчерпало. За позицията си за балотажа АБВ ще направи проучване сред партийните структури.

„Каквото и да вземем решение то си остава за наша вътрешна консумация, защото не виждам особен интерес от страна на Позитано за разговор, а като няма разговори, няма поискана подкрепа, няма какво да дебатираме”, каза Първанов. Данните от проучването ще са готови в средата на седмицата.