Нова центристка коалиция ще атакува президентския стол. Неформалната група "Третия път" ще разбива двуполюсния модел.  За кандидат вече открито се спряга и лидерът на АБВ Георги Първанов.

Новината за неформалния съюз от 7-8 партии дойде в парламента, след среща на Георги Първанов с техните ръководства. Освен конкретни политики, оказа се, че те обсъждали и обща президентска кандидатура. Според Първанов, няма пречки това да е и той.

„Конституционният текст според нас си има тълкувание, което позволява на човек, който е бил два мандата и след това е престоял на „резервната скамейка", да се кандидатира отново”, каза президентът (2002 г. – 2012 г.).

Първанов отказа да каже категорично дали ще бъде издигнат за поста, но допълни, че опциите са отворени. А партньорите в новия формат обявиха, че обща кандидатура за президент е естествен ход.

„Той би бил една доста силна кандидатура”, отбеляза Румен Йончев от ЗНС.

Президентските избори, които са през октомври, вероятно ще се проведат по новите правила. Поредните поправки в Изборния кодекс влизат до края на седмицата и касаят спорните секции в чужбина. В страните извън ЕС ще се откриват до 35 секции, като всяка ще се открива при минимум 60 подадени заявления.

Едни твърдят, че това няма да доведе до дискриминация, други директно назовават името на Република Турция.

Утре, след обнародването на Изборния кодекс, ще стане ясно дали президентът ще го атакува пред Конституционния съд или ще изчака депутатите да го променят.