Георги Първанов обяви, че ще подаде оставка като лидер на АБВ, а причината е поведението на парламентарната му група, която вчера подкрепи новия заем от 16 милиарда лева.

Първанов мисли да подаде оставка на първата сбирка на Националния съвет на партията, която се очаква да бъде в края на седмицата. Възмутен от обрата настъпил сред депутатите на АБВ, които изневиделица подкрепиха дълга въпреки него.

Народните представители от партията обаче не смятат, че са предали лидера си и признават, че Първанов така и не знаел за решението на групата.      

В началото на седмицата Георги Първанов беше категоричен, АБВ няма да подкрепи дълга. И се усъмни, че размерът на размера на заема трябва да е точно този. „Нашите експерти смятат, че размерът е някъде около 9 млрд. лева. Там някъде между 9 и 12 млрд., има едни „буферни” средства, които не можем да приемем”, обясни той тогава.

В сряда обаче парламентарната група направи рязък завой, подкрепи заема в пленарната зала. А ден по-късно казаха, че не са предали лидера си.

„Политическа криза в доверието на ниво политическо ръководство, и парламентарна група няма, това беше вследствие на еволюция”, каза Михо Михов.

„Никой от нас не е натискан и няма да бъде натискан. Недейте да чакате сензация, че групата се разпада, Калфин подава оставка, и коалицията се разпада”, допълни и Кирил Цочев.

Решението е взето след разговор с трима заместник-председатели на АБВ. А един от тях Румен Петков в сряда стоеше плътно до депутатите. Оказва се обаче, че до Първанов тази комуникация не е стигнала.

Петков пък застана зад депутатите от АБВ, тъй като благодарение на тях дългът бил намален. „Разбирам президента Първанов, но това е успех за парламентарната група на АБВ”, коментира той.

В сряда социалният министър Ивайло Калфи също подкрепи дълга и намекна за оставка, ако не мине.  

След като стана ясно, че ще Първанов може вече да не е лидер на АБВ, местни структури на партията излязоха в негова подкрепа.

Основна тема в кулоарите

Днес оставката на Георги Първанов беше основна кулоарна тема в парламента. Реакциите на политическите сили варираха – от откровена радост до отказ за намеса във вътрешните работи на единия от коалиционните партньори.

Така или иначе всички останали партньори бяха категорични в едно – оставката няма да доведе до криза или разпад на коалицията. Според останалите партньори въпреки ситуацията управлението е стабилно.

Оставката на Първанов зарадва някои от коалиционните партньори.

„Това е най-добрата новина за деня. Пада ми голямо гайле от душата. С групата на АБВ работим много добре, просто работата ми с Георги Първанов бе голям компромис от моя страна. Знаете ли колко много ми е било трудно да обяснявам на хората, след като ме питат: „Радане, какво правиш с Гоце?”, заяви в „Тази сутрин” съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Оставката на Георги Първанов е чудесна новина за България. Въобще никога не съм изразявал уважение или симпатии към Първанов”, коментира и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

От ГЕРБ се въздържаха да вземат отношение. „Ние не се месим в решенията на политическите партии и парламентарните групи”, каза зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

ДПС също бяха пас, но подкрепиха вота на АБВ за дълга. „Ние обосновахме нашето решение, проф. Борисов също. Като има диалог нещата се случват по лесно”, заяви Хамид Хамид.

А БСП останаха скептични. „Говори се за оставки, цели ръководства. Неубедителни обяснения”, смята лидерът на партията Михаил Миков. От левицата обявиха още, че обещанията на финансовия министър за редуциране на дълга нямат правно значение.

След като вчерашния вот за дълга стана повод за политически сътресения, днес от БСП отново повториха тезата си, че е необходимо вето на държавния глава за заема от 16 милиарда лева. Налагането на такова обаче не се очаква. Даже напротив – чака се президентът да подпише законопроекта в най-бързи срокове.