Опозицията иска оставката на премиера заради провала с кандидатурите за шеф на ООН (ОБНОВЕНА)
Цветан Цветанов също заяви, че "донякъде всички носят вина" за ситуацията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 8
    5
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

БСП, ДПС и АБВ поискаха оставката на министър-председателя Бойко Борисов заради провала с кандидатурите за шеф на ООН. Те пожелаха също Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от позицията й в Европейската комисия.

Тази вечер пред Министерския съвет пък се събраха граждани, които искат оставката на правителството заради издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева.

Протест пред МС: Кристалина, ще пееш ли на Евровизия? (СНИМКИ)Граждани поискаха оставката на кабинета заради издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че външната политика на България се прави извън страната и българското правителство не е суверенно. „Последното току-що излязло официално на страницата на ООН класиране показва, че Ирина Бокова е втора, а Кристалина Георгиева осма или девета”, допълни Нинова.

Тя допълни, че смяната на българския кандидат за генерален секретар на ООН е извършена под чужд натиск.

„Ако има достойнство, министър-председателят трябва да поеме политическата отговорност и да си подаде оставката”, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов във връзка с гласуването за генерален секретар на ООН.

Той допълни, че Георгиева трябва да бъде оттеглена от Европейската комисия, защото „това е морален крах”. „Как тя ще продължи да работи и да гледа хората в очите и ще налага авторитет в една сложна ситуация?”, допълни Първанов.

„Ако не беше факторът Кристалина Георгиева, Ирина Бокова можеше и щеше да бъде избрана за генерален секретар на ООН”, допълни лидерът на АБВ.

Ройтерс: Ирина Бокова е втора в надпреварата за ООНКристалина Георгиева е на девето място според класацията на агенцията

Той определи действията на българското правителство като саботаж и групи послания по отношение на Ирина Бокова.

„С това си класиране г-жа Бокова на практика беше първата жена от Източна Европа”, допълни Първанов.

Лидерът на АБВ допълни, че ако Ирина Бокова бъде поканена за зам.-генерален секретар на ООН, това ще бъде оценка на нейните високи качества като дипломат.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че има само един ход в тази ситуация: „Без да се крият зад отделни персони, както се взе колективно решението (за новата кандидатура – бел.ред.), така колективно да се подаде и оставката”.

Към искането за оттегляне на Кристалина Георгиева се присъединиха също Патриотичният фронт и "Атака". Те не поискаха оставката на правителството и тази на премиера Борисов.

От Реформаторския блок не направиха официален коментар, но някои от депутатите им поискаха отговорност за провала на България да носи външният министър Даниел Митов.

Антониу Гутериш е най-вероятният нов генерален секретар на ООННикоя от петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, не е гласувала срещу него

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази мнение, че „донякъде всички носим вина” за ситуацията.

„Смятам, че в тази кампания имаше едно вътрешно противопоставяне в страната ни и всеки се стремеше да изрази негативната си позиция относно номиначията на Ирина Бокова, в последствие и за Кристалина Георгиева”, посочи Цветанов.

„Трябва да бъдем разумни и да отдадем заслуженото за качествата на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева. И едната, и другата към настоящия момент продължават да изпълняват функциите си на позициите, които са в ЮНЕСКО и в Европейската комисия и им желаем успех”, допълни Цветанов.

След днешния ден в опозицията отново говорят за вот на недоверие. От БСП повториха, че той трябва да е за външната политика, но ДПС и АБВ клонят към идеята за вот по цялостната политика на правителството.

Консултациите продължават другата седмица, но не е ясно дали ще има време, защото след две седмици депутатите излизат в предизборна ваканция за 14 дни.

  • 8
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре