Георги Марков: Пропорционалната система доведе до политическа лудница в България
По думите му референдумa, иницииран от Слави Трифонов, е имал удивителен успех
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 3
    1
Георги Марков, ГЕРБ
Снимка: bTV

Пропорционалната система доведе до политическа лудница в България, (…) до псевдодемокрация и пседопарламентраризъм.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков в студиото на „Лице в лице”  и за пореден път открито заяви подкрепата си за мажоритарната избирателна система.

„Аз съм много последователен съм в тази си позиция, защото още през 90-та година, когато като кандидат на СДС бях избран мажоритарно”, коментира Марков. Той припомни, че самият той през 1993 г. внася искане в Народното събрания за провеждане на референдум за мажоритарни избори, който обаче не събира необходимото мнозинство.

Отлага се решението на ВАС за референдума заради сигнал за бомбаСледващото съдебно заседание ще бъде насрочено за възможно най-близка дата, уточниха от съда

По думите му референдумa, иницииран от Слави Трифонов, е имал удивителен успех.

„От времето на избора на президента Желев (…) такъв вот не е имало и той не може да бъде хвърлен в кошчето – не само поради емоционални съображения, а защото имаме Конституция”, сподели Марков.

Депутатът коментира и предупреждението на българските политолози, които излязоха с изявление непосредствено преди референдума и призоваха българите да не гласуват за мажоритарни избори. По думите му те „са лабораторни хора и не са участвали с жива политика”. Той смята още, че в България се упражнява „уродлива пропорционална система”.

ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарна система240 едномандатни района и активна регистрация за вота в чужбина

„Вярно е, че мажоритарната система облагодетелства по-силните партии”, сподели Марков. По думите му обаче на българските избиратели им е омръзнало от малките партии и се нуждаят от по-силни и представителни. Освен това според него мажоритарният вот би трябвало да стимулира по-малките играчи на политическата сцена да издигат избираеми кандидати.

Вижте повече във видеото:

  • 3
    1
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре