Независимият депутат Георги Кадиев заяви, че правителството не е на страната на добрите по казуса с КТБ.

„В правителството и около него, и от хората, които играят футбол и карти с премиера и кой ли не, има достатъчно хора, чиято цел изобщо не е възстановяване на пари на държавата, а определени цесии и прибиране на активи на КТБ в собствения им джоб”, отбеляза Кадиев в предаването „Лице в лице” по bTV.

В доклада на „Аликс партнърс” за банката няма нещо, което вече да не знаем, посочи още независимият народен представител.

„Очаквахме парите да са проследени. След като кредитът е теглен от дадена фирма, да се види къде отива. Да се види има ли офшорни фирми и офшорни сметки, има ли пари в тях и на последно място „Аликс партнърс” да кажат: От тези пари, които намерихме в Лихтенщайн, Люксембург, Aнтилите, Сейшелите, възстановихме X, Y, Z. Нищо такова”, заключи депутатът.

Докладът е даден на 23 септември и до ден-днешен каквито и препоръки да има в него никой не е взел никакви мерки, изтъкна още той.

Работата с „Аликс партнърс” очевидно не продължава на втори етап. Беше казано, че първият етап е одиторският, а вторият – „търсаческият”, но такъв втори договор очевидно не е сключен, заяви Кадиев. По думите му има два варианта, заради които това не се случва.

„Единият вариант е да са решили, че разходите, които ще направят по втория договор, са по-големи от вземанията, които ще получат. Вторият е да го правят съвсем умишлено с цел определени активи да не бъдат реализирани от държавата, а от съответни лица”, подчерта Кадиев, като според него вторият вариант е по-достоверен. Правителството не е на страната на добрите в случая, заключи Кадиев, като уточни, че добрите са тези, които трябва да възстановят парите.

„Четох доклада доста дълго време, последния път когато ходих да го чета, само 8 депутати го бяха чели. Фактът, че е на английски език, елиминира голяма част от колегите. Бях безкрайно учуден, като чух министъра на финансите да казва, че няма да го чете. За премиера е ясно, че няма да го чете, защото и той не знае английски”, коментира Кадиев.

Премиерът Бойко Борисов спря редица обществени поръчки, тъй като се уплаши от Европейската комисия, смята Кадиев.

Депутатът допълни, че е задал писмено въпрос на министъра на енергетиката за обществена поръчка за охрана на Марица Изток 2. „При положение че цената е 70% от стойността на поръчката, първата фирма печели с 3 млн. лева над втората фирма. Ето ги 3 милиона лева заминали”, уточни той.

„На година има 25 000 обществени поръчки. Недай си боже от всяка по 3 милиона да изчезват, сметнете за какво става въпрос”, каза още Кадиев.

По повод избора на нов състав на КЗК той изтъкна, че процедурата е направена по най-лошия възможен начин. „Условията да бъдеш кандидат за член на КЗК са да имаш 10 години стаж като юрист или икономист. Тоест една счетоводителка в едноличен търговец може да стане член на КЗК. Няма нужда да познаваш конкурентно право, да си имаш опит именно в тази област”, отбеляза Кадиев.

Той призова процедурата да се промени изборът в парламента да става с две трети от гласовете на депутатите. Според него трябва да се добави изискване към кандидатите за конкретен опит в областта на конкурентното право.