Депутатите Георги Кадиев (БСП) и Трайчо Трайков (Реформаторски блок) поискаха в ефира на bTV извинение от независимия народен представител Велизар Енчев, който наскоро в предаването „Тази Неделя” ги посочи като свързани с енергийната мафия.

„Не съм представител на каквато и да е мафия“, категорично заяви Кадиев. „Нямам никакви ВЕИ-та“, посочи той и добави, че съпругата му е търговец на енергия, което е съвсем различно от собственик на ВЕИ, а и той никога не го е крил.

Кадиев обяви, че ако не получи извинение, няма да съди Енчев, защото съдебната система и без това е затлачена с далеч по-важни дела. „Нарочно страня и от енергийната комисия в парламента, за да не ме обвинят в конфликт на интереси“, добави социалистът.

Трайчо Трайков също поиска извинение от Енчев. „Аз се надявам, че г-н Енчев ще поднесе извиненията си и към мен“, каза той. Бившият министър се надява, че депутатът ще си признае, че се е объркал или е излъгал умишлено.

Според Кадиев има престъпления в енергетиката, причинени от лобистки поправки в Закона за енергетиката и продаването на енергия без търгове от Националната електрическа компания (НЕК).

По думите на депутата от БСП, през декември 2014 г. НЕК продава 650 мегавата енергия, която е близо половината от износа на България, без търгове на цена 70-71 лв., около 10% под пазарната. Загубата на НЕК възлиза на около 30 млн. лв. Кадиев е отправил запитване към министъра на енергетиката Теменужка Петкова, а отговорът на НЕК е бил, че "заявките са били изпълнени по реда на поискване".

Кадиев коментира и предстоящи поправки в Закона на енергетиката, които по негова информация ще бъдат внесени в Народното събрание в четвъртък.
Народният представител от левицата заяви, че ще бъде наложен таван на дължимите плащания по такса "задължения към обществото", което ще облагодетелства големите предприятия.

"Загубата за НЕК ще бъде около 40 млн лева, която ще бъде разхвърляна по домакинствата и ще увеличи сметките на потребителите с около 1 лев на месец", изчисли Кадиев.