Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП. Той се оттегли преди предложението за освобождаването му да бъде гласувано на днешния пленум.

"Подадох оставка, за да не създавам конфронтация в БСП, нe очаквайте да заливам партията с помия или да вадя нещо срещу нея", заяви пред журналисти бизнесменът, като обаче даде заявка: "Обещавам ви, че следващата седмица ще бъда медиен герой".

Лидерът на партията Корнелия Нинова поиска оставката на Георги Гергов, след като се появиха информации, че той е бил посредник в разговор между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена и издател Сашо Дончев. Последният заяви, че е бил заплашван от обвинител №1.

Нинова заяви, че ако Гергов остане в ръководството на партията, тя ще се оттегли като председател.

След като се оттегли, днес той категорично отрече да е бил посредник между Дончев и Цацаров.

На въпрос дали ще напусне БСП, Гергов отговори: „Не може да има развод, 41 години съм член на тази партия. Съжалявам, че така се получава. Всъщност, не разбирам защо си отивам“.

Днешният пленум обаче се очертаваше като тежка битка между председателя и вътрешната му опозиция. Гергов е ключово лице на втората най-силна организация на БСП в страната - в тази в Пловдив. Думата му се чува и далеч от тепетата, а освен това Нинова сериозно раздразни някои от по-опитните депутати от левицата, след като остави дългогодишни народни представители извън парламента.

Даже и след оставката си от Изпълнителното бюро Георги Гергов възнамерява да остане начело на структурата на БСП в Пловдив.

Пловдивският социалист искаше медиите да останат по време на целия пленум, но в крайна сметка партийният форум се провежда при закрити врата.