За първи път от началото на демокрацията у нас няма отчитане на пари от пунктовете на агенция „Митници” към централното ръководство и политическите партии. Това заяви директорът на структурата Ваньо Танов в студиото на „Тази неделя” по bTV. По думите му това се потвърждава и от негови разговори с ръководители на специалните служби.

Имено липсата на такива трансфери са станали причина за острите критики към директора на агенцията, смята той. „В момента сигурно има 5-6 човека на ГКПП „Капитан Андреево”, в които не са проверени, не може да им се има вяра. Не повече”, коментира Танов.

Убеден съм, че през последните шест месеца на 2015 г. от никой от началниците на пункт на „Капитан Андреево” не участват в такива схеми, допълни той.

Танов подчерта безкомпромистността си по отношение на кадровата политика в агенция „Митници”. Не съм имал обаждания от политически лица за назначавания в този мандат на Борисов. Но не изключвам да се оказва натиск на хора под мен с идеята те да ми влияят, каза Танов. По думите му той е предупредил екипа си да не влизат в подобни разговори и обещания, защото „има си конкурси”.

Танов обясни липсата на присъди на уличените в корупция митничари с това, че става дума за ситуации, в които и даващият и взимащият коруяция са облагодетелствани.

Директорът на митниците заяваи, че до няколко месеци ще заработи система, която допълнително ще намали корупционните практики по пунктовете. Танов обясни, че новата технология ще изпраща картината от всички ретгени по границите на едно и също място. Освен това контролните оператори няма да имат никаква комуникация или достъп до фирмите.

Протестите срещу закриването на митницата в Свиленград няма да принудят Ваньо Танов да си подаде оставката. По думите му на място на старата структура е създадено митническо бюро, което ще подобри работата на агенцията. Намалена е администрацията с 60 човека.

Директорът на митниците разкри плановете да се оптимизира работата на агенцията чрез намаляване на администрацията за сметка на оперативния ѝ състав. По думите му промените в Свиленград са дали възможност да се съкратят хора, които не са отговаряли на критериите на работните си постове.