Досега винаги съм се готвил за война и понеже знам цената на войната, искам да работя за мира – в България, в Европа, ако щете и за мир с Русия. Ние нямаме интерес да бъдем във война. Това каза в предаването „120 минути” по bTV кандидат-президентът на БСП ген. Румен Радев.

Бих обявил война  на всяко решение, което не обслужва интересите на българския народ. Формата й в инструментариума на президента се нарича вето – то е социален филтър на решенията, които са в разрез с интересите на народа, посочи той.

Това, че БСП ме е издигнала, не означава, че съм заложник на БСП, категоричен беше ген. Румен Радев.  С цялата си кариера съм доказал, че съм човек, който може да казва „Не” и не се ръководи от лични интереси.  

Неизвестното поражда напрежение, но си бях дал сметка за нещата, които ме чакат. Нямам изненади, включително черната кампания и оплюването, посочи ген. Румен Радев.

Президентът Росен Плевнелиев имаше много положителни инициативи, има неща, които аз не одобрявам, но в крайна сметка оценката я дава българският народ.

Не бих държал агресивен тон към Русия точно в този напрегнат момент, каза ген. Радев на въпрос какво не одобрява в мандата на сегашния държавен глава.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм българофил. Завършил съм в Америка две академии, летя на руски самолет, но не съм нито русофил, нито германофил, нито американофил. Аз съм български офицер и държа България да има ясна, последователна и независима политика в рамките на НАТО и ЕС”, каза още кандидатът за президент на БСП.

Няма какво да доказвам. Имам кауза, каза той на въпрос защо е решил да се впусне в надпреварата за „Дондуков” 2. Началният тласък, който ме подтикна към това решение, беше несъгласието с политиката, която води Министерството на отбраната в областта на военната ни авиация, призна генералът.

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили, може да влияе, може да изиска цялата информация за състоянието на въоръжените ни сили, да иска отчет как вървят проектите за модернизация, поясни той.

За Георги Първанов той заяви, че е имал достойно присъствие чисто личностно в президентската институция, но с аргумента, че не иска да е политически анализатор, не коментира мандатите му като държавен глава.

Ген. Радев подчерта също, че в битката за президентския пост има подкрепата на своите близки хора, а по въпроса за първата дама той коментира, че най-важното е най-сетне да има такава. „Ако тя е с богата обща култура, с интелект, с визия, езици – още по-добре”, поясни той.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване