Ние сме членове на НАТО и ЕС, но това не значи да водим война с Русия – и хората отвън ни го казват, трябва да следваме своя интерес. Това коментира в студиото на „Лице в лице” кандидат-президентът от БСП ген. Румен Радев.

Той цитира изказването на американския посланик Ерик Рубин в „120 минути” от преди дни. Според дипломата „представата, че не могат да се поддържат отношения с Русия, е нелепа”.

„Нека вземем един Орбан, който обяви Русия за стратегически търговски партньор. Нека има по-малко идеология, трябва да сме по-прагматични”, призова Радев. Той запита защо външният министър Даниел Митов първи е обявил, че санкциите срещу Русия трябва да останат – и то след разговорите на премиера Бойко Борисов с Владимир Путин.

„В момента България губи много от тези санкции, много държави в Европа се изказват против тези санкции. Какво лошо има тази тема също да бъде част от обществената и институционалната дискусия за санкциите?”, запита и кандидата за вицепрезидент Илияна Йотова.

Рокадата за ООН – самоубийство

Решението на българското правителство да смени своята кандидатура за поста генерален секретар на ООН е странно самоубийство на българската дипломация на световната сцена, смята ген. Румен Радев. По думите му рокадата „Ирина Бокова – Кристалина Георгиева” е доказателство, че нямаме последователна външна политика.

„Когато махленските методи за правене на вътрешна политика се пренесат във външната политика, се случва това”, отбеляза той и допълни, че страната ни е въвела прецедент в историята на ООН.

Илияна Йотова припомни и намесата на ЕНП в сюжета: „Не виждам защо изборът на най-високият дипломатически пост в света да е политическо решение”.

Тя запита защо, ако правителството не е припознавало Бокова за свой кандидат, са били направени всички стъпки в нейна подкрепа до момента.

Радев коментира, че това е поредно доказателство, че България води непоследоватлена политика и изглежда ненадеждна в очите на партньорите си.

Отношенията с Турция и мигрантите

„Много внимателно трябва да следим какво става в Турция, за нас е изключително важно Турция да запази своя светски характер като държава”, категоричен беше ген. Радев, според когото нашата страна активно трябва да се бори срещу „всеки опит за възраждане на неоосманизма”. Той уточни, че няма как да влияем на вътрешната политика на южната ни съседка, но не трябва и ние да допускаме някой да диктува дневния ред у нас.

Йотова допълни, че не приема позицията на премиера Бойко Борисов, че визите за турски граждани трябва да паднат частично. „Ние имаме граница на около 300 км от София, нещата за нас трябва да са още по-сериозни”, подчерта тя и припомни, че турските власти са дали заявка, че ще дават паспорти на мигрантите на своя територия.

Според генерала има сериозен риск България да бъде заобиколена с двоен кордон и „от периферна територия да се превърне в буферна зона и лагер за бежанци”. Той отбеляза, че излизат и „истини” за 160-те милиона евро помощ, които ще получи нашата страна от Брюксел.

Кандидатпрезидентско

Ген. Румен Радев призна, че не е очаквал експремиерът Пламен Орешарски да се кандидатира за президент, но има своето обяснение: „От гледна точка на маркетинга, когато в даден сегмент има повече от 7 марки, хората спират да правят разлика. Явно има целенасочен сценарий да се раздроби това пространство”.

Той призова да не подценяваме българските граждани, които „не страдат от амнезия”. Йотова допълни, че по-голямата съпротива обикновено мотивира допълнително партийния актив.

На какви решения ген. Радев би наложил вето като президент? „На всички решения, които облагодетелстват корпоративния интерес спрямо интереса на българските граждани; когато има чуждо вмешателство в българската вътрешна политика”.