За „психическото здраве” на държавните ни ръководители се загрижи депутатът от АБВ и бивш началник на генщаба ген. Михо Михов, след като вчера президентът Росен Плевнелиев заяви, че разпад на ЕС ще бъде последван от война.

В студиото на „Тази сутрин” генералът посочи, че правителственият доклад за националната сигурност е със заключението, че в региона няма условия за конфликт. По думите му „внушения, които се внасят от зад граница” водят до смут сред експертите. Заради това и от АБВ искат да се изясни какво се говори с чуждестранни представители, „били те и съюзници”.

Ген. Михов посочи, че „напоследък се създават условия за формиране на фронтове в черноморско-каспийския и балтийския региони”, като инициативите за съвместни действия на черноморските страни и за формиране на многонационална бригада на източния фланг на НАТО са ясно „послание” към Русия – макар българският анализ да не показва риск от конфликт.

По думите на Михов обещаните в срещата на НАТО в Уелс 2% от БВП за отбрана и определянето на сериозни заплахи от Изток са били „импровизация” и в крайна сметка не са се материализирали. Именно заради това и депутатите ще изслушат военния министър Николай Ненчев и външния Даниел Митов, за да стане ясно какъв мандат ще имат те за срещата на пакта във Варшава и „за какви цели сме готови да предоставим сили”.

„Българската армия ще изпита не само приемствен колапс, но и липса на личен състав – близо една бригада липсва, къде ще ги раздаваме?”, запита той. По думите му армията се нуждае не просто от модернизация, а от превъоръжаване, но нейният фундамент все още не е разрушен фатално.