Кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев изпълнява „инструкции”, които са твърде партийни. Това коментира неговият колега от ВВС, бивш началник на генщаба и настоящ депутат от АБВ ген. Михо Михов в студиото на „Тази сутрин”.

„Приветствам участието на военните във властта, защото те могат да воюват не само с оръжие и техника, но и с думи. Не приветствам тази площадна ораторска проява, защото площадните оратори никога не са били добри войници”, каза той по повод словесната престрелка между кандидат-президента и премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев.

„Имам чувството, че той не е точно той, а изпълнява някои други инструкции, които не повишават качеството на неговия служебен и личен авторитет. Познавам го като успешен командир, в политически план има още много да учи (…) Бих желал да го видя да воюва такъв, какъвто го познавам от 1986 г.”, коментира Михов, като отбеляза, че Радев е щял да получи по-голяма подкрепа, ако не се беше стигнало до разрив между БСП и АБВ.

Народният представител не спести критиките си и за работата на Министерството на отбраната, като напомни на Николай Ненчев, че до неотдавна с ген. Радев са били част от един екип. По думите на ген. Михов, ако в идването на американски самолети за тренировки у нас няма нещо нередно, то пристигането на полски машини за охрана на небето ни ще е тежък провал за МО.

„Лично моята позиция като народен представител, като бивш командващ на авиацията и командващ на генералния щаб, е, че е срамно България да допусне това. Народът ни е мобилизиран, работи денонощно и не може да си охранява въздушното пространство с една ескадрила”, посочи Михов и допълни, че решението на парламента от февруари, с което е регламентиран т.нар еър полисинг, е било превантивно.

Депутатът коментира, че сегашното правителство показва воля за подобряване на ситуацията в бойната ни авиация, докато през последните няколко кабинета тя наистина е вървяла към приземяване.

Генералът представляваше България на конференция по сигурността в Париж. Изводите от нея: „Укрепване на националната сигурност, укрепване на собствените възможности. Тезите на Франция са: Защита на територията, защита на гражданите, утвърждаване на суверенитета”.

По думите му най-важно е добросъседското измерение на отношенията на България и Турция, която е „междинна граница на сблъсъка на две цивилизации – арабската цивилизация, европейската цивилизация, да не говорим за американската цивилизация”.

„Ние минахме през огради, през прием на бежанци, но не потърсихме причините в Сирия, Ирак и Турция”, посочи бившият военен.