Диаметрално противоположен прочит на събитията в Гърмен представиха в студиото на „Тази събота” депутатът от ДПС (и лидер на ромската партия ДРОМ) Илия Илиев и политологът Антон Тодоров.

„В момента наблюдаваме една перфектно свършена работа от страна на МВР и службите за сигурност – имаше напрежение там (в Гърмен – б.р.), но това напрежение е от битов характер”, посочи Илиев. Според него министър Румяна Бъчварова се е справила добре в своя „първи тест”.

По повод аналогиите със случилото се в Катуница през 2011 г., той отбеляза, че тогава „МВР не се свърши работата – там една саморазправа прерасна в нещо, което за времето си беше срамно за нашите служби”.

Депутатът подчерта, че „в историята на България никога не е имало сериозно напрежение между българи и роми”.

На далеч по-различно мнение беше Тодоров, който в рамките на разговора вадеше книга след книга и, според едно от изданията, ромската общност ни струва по 3.2 млрд. лева на година. Политологът подчерта, че има поне 4 закона, които трябва да бъдат драстично променени и сред тях е този за социалните помощи от времето на НДСВ, които поставил ромската общност „на хранилка”.

„Ние сме на прага на гражданска война (...) Има драматично несъвпадение на културите (...) Разликата между тях и мен са два вагона книги”, заяви Тодоров. Според него проблемът с ромите е заложен по времето на социализма, когато у нас са се заселили и представители на етноса от съседните балкански страни.

Тодоров намекна и че ромският въпрос е свързан с националната сигурност и даже може да се търси връзка между действията на определени цигански барони и интересите на външни сили и по-специално на Русия.

Той не пропусна да напомни на Илия Илиев, че е бил по-рано в редиците на СДС и ГЕРБ.

Самият депутат от ДПС призна, че „интеграцията на ромите не се случва”. Той посочи, че ДПС има три законопроекта, свързани с адресната регистрация на ромите, а първа стъпка към приобщаването им към обществото е образованието.

Илия Илиев коментира и темата за купуването на гласове: „Имаме си закон, вероятно той трябва да се прилага доста по-твърдо и по-категорично по време на избори”.

  • Година по-късно, Гърмен отново се вдигна на бунт
  • Павлова не се чувства виновна за съборените ромски къщи
  • Жандармерия спря протеста на гърменските роми (ОБЗОР)
  • Булдозер бута незаконни къщи в Гърмен (СНИМКИ)
  • Днес в Гърмен отново ще събарят ромски къщи
  • Георги Костов: Кметът на Гърмен не може да има лична охрана
  • Кметът на Гърмен иска лична охрана, след като изпочупиха прозорци на общината
  • Само две незаконни къщи в Гърмен получиха отсрочка
  • Кметът призова жителите на Гърмен да дадат безвъзмездно подслон на ромите
  • ДНСК: До края на месеца в Гърмен отново ще падат къщи