След като над 80 медии в Русия веднага споделиха информацията на полско радио за задържането на Елена Поптодорова в безмитния магазин на летището във Варшава, бившият ни посланик във Ватикана проф. Владимир Градев предложи Министерството на външните работи непременно да изчисти съмненията за кражба, хибридна война или случайна грешка.

Проф. Градев сподели, че преди 16 години "умрял" от срам във Ватикана, защото българската държава го изпратила при Светия престол със сгрешен паспорт.

Според дипломата един от най-големите ни провали пред света бил по време на посещението на папа Йоан Павел Втори през 2002 г. у нас. Папата се готвил 6 месеца, за да проговори на български език, но нищо от словото му не се чуло, защото митрополит Николай лично му изключил микрофона. Мотивът - еретик е влязъл в патриаршеския храм.

Конфузните ситуации с български дипломати не започват от днес.

В началото на новото хилядолетие посланикът ни в Германия Николай Апостолов нарече на публично място външния министър Йошка Фишер с умалителното „Йошката”. През 2004 г. Апостолов бе задържан - шофирал в нетрезво състояние на зиг-заг по улиците на Берлин.

През 2004 г. българският зам.-министър на външните работи Феим Чаушев поиска откуп от 25 хиляди за автомобил и бе осъден условно.

Чаушев се оказа и с два паспорта - с българско и с турско име. С турското заемаше държавния пост в министерството, а с българското бе член на борда на директорите на "Дюни".