Съжалявам, че има скандали, защото тази изложба беше толкова голям успех, толкова добре сме работили заедно с българите. Съжалявам, че има тази полемика, надявам се да не е толкова страшна. По този начин френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан коментира скандала около българския културен „гастрол” в Париж.

„Такава изложба трудно се организира, така разбрах, по принцип отнема 4-5 години. Сега тази изложба беше готова само за 3 години и нещо”, посочи дипломатът в студиото на „120 минути”. Той уточни, че разходите за рекламата, транспорта и излагането на тракийските златни съкровища е било поето от френска страна, като България е финансирала реставрацията на някои експонати и изготвянето на каталога (който културният министър Вежди Рашидов размахваше в студиото на „Тази сутрин” – б.р.).

Дьо Кабан определи като „абсолютно успешен” и концертът на хора „Йоан Кукуезел” в Норт Дам, но не отговори каква е личната му позиция по предизвикалия скандал въпрос със заплащането на певците: „Какво да мисля аз, аз съм само посланик на Франция. Това зависи от техния статут, зависи какъв е договорът им”.

Посланикът не беше с по-ясна позиция по случая „Румяна Ченалова”, която той преди месеци посочи в пряк ефир като магистрат със спорни действия. Сега той посочи, че само веднъж е говорил по темата и то защото ставало дума за френска фирма.

„Най-важното е какво правителството и българският народ искат да направят. Сега явно, че има политическа воля нещата да се променят”, отбеляза дьо Кабан.

Той с усмивка прие констатацията, че е започнал да говори по-дипломатично, но сподели: „Много интересно, много хора коментират, че този посланик е говорил недипломатически, въпреки че хората, които са коментирали, не са дипломати. Аз не оценявам журналистите как говорят”.