Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор Атанас Добрев, съобщиха от Министерството на земеделието.

Той ще бъде заменен от д-р Лозана Василева, която в миналото е оглавявала областната дирекция в Пазарджик.

Преди да стане шеф на ДФЗ, Добрев беше парламентарен секретар на Министерството на земеделието по времето на Димитър Греков, като преди това имаше натрупан опит в държавната администрация по времето на тройната коалиция.

Един особено проветрив пост

До назначаването му се стигна след дълга битка между Димитър Греков и старото ръководство на фонда в лицето на Мирослав Николов и заместника му Виолета Александрова.

Той поиска оставките им с мотива, че имало много критики към тяхната работа. В отговор двамата обявиха, че кадри на БСП се подменят с такива на ДПС, а милиарди евро по програмата за развитие на селските райони са застрашени заради липсата на сертифициращ орган.

Николов и Александрова казаха още, че са били обект на натиск от страна на Греков – в това число и по отношение на фирма, с която преди е бил свързан.

Управителният съвет на ДФЗ първо хвърли оставки в знак на протест, а после освободи Николов и Александрова и назначи за временен директор на фонда зам.-министъра на земеделието (и бивш лидер на младежкото БСП) Явор Гечев.

Той обаче отказа да заеме мястото, като посочи, че не е законно да е едновременно в ръководството на МЗХ и Фонд „Земеделие”.