Държавата прави пореден опит да прекрои модела за втора пенсия.

Финансовото министерство предлага поправка, която ще обедини личните партиди в една обща сметка. Според министър Владислав Горанов без този пул може да се окаже, че онези, които живеят по- дълго, може да изчерпят спестяванията си.

Предложенията на ведомството за промени в Кодекса за социално осигуряване предвиждат бъдещите втори пенсии от частните фондове да са пожизнени, но да се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените.

„Темата с елемента на солидарност във втория стълб се свързва с това, че е много трудно да се уцели моментът, в който индивидуалната партида на даден пенсионер бъде изчерпана”, заяви Горанов.

„Дефицитите във втория стълб могат да се попълват само от източници, с които той се формира, тоест от вноските на хората”, посочи министърът.

Той уточни, че предложенията за законови промени са част от обща стратегия и сега тече обществено обсъждане. Каквато теза надделее, тя ще намери отражение в окончателния вариант на измененията, коментира министърът. 

„Този, който навремето е казвал на хората, че пенсиите могат да са едновременно пожизнени и наследствени, е лъжец, но той си е казвал: Да се оправя този, който ще ги плаща тогава", и сега това тогава дойде", коментира президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Според Даниела Петкова, председател на пенсионно дружество, на хората трябва да се даде избор избор - в момента, в който се пенсионират, да преценят дали искат веднага да използват част или изцяло натрупаната сума, която е тяхна собственост, дали искат да получават пенсия за определен период от време, дали тя да е с постоянен или променлив размер.

Според Българската стопанска камара всякакви промени, отнасящи се до пенсионно-осигурителните фондове, трябва да се предлагат след края на така наречените стрес-тестове, когато ще е е ясно какво е реалното им състояние.

На фона на влошеното състояние на пенсионно-осигурителната система вместо цялостна концепция за стабилизиране, отново се предлагат промени само в единия осигурителен стълб, пишат от БСК.

Огромна заслуга за незадоволителното състояние на пенсионно-осигурителната система има нестабилността на законодателството в тази сфера. За 16 години, от влизането му в сила, КСО е променян 117 пъти, два от които след решения на Конституционния съд. Само в периода 2010-2015 г. кодексът е променян 45 пъти, 39 от които чрез преходни и заключителни разпоредби на други закони. Всичко това говори за липса на системен подход и дългосрочна визия за развитието на пенсионното осигуряване в България, пише в позицията.

От БСК смятат за абсолютно недостатъчен триседмичния срок за обществено обсъждане, половината от който съвпада с национални празници и почивни дни.