Момчил Неков е роден на 13 май 1986 година в Силистра. Само на 27 години той стана евродепутат като измести от първото място в листата за евроизборите лидера на „Коалиция за България" Сергей Станишев. Момчил Неков се превърна в символ на феномена 15/15, след като получи близо 35 000 префернциални гласа при съвпадение на номера му в листата с този на БСП в бюлетината.

Първите реакции на партията му след неговия успех бяха, че избирането му е плод на техническа грешка. Младият социалист обаче обяви, че смята себе си за пример за вътрешнопартийна демокрация. Коментарът на Сергей Станишев тогава бе лаконичен - че ако му остане време, би звъннал по телефона на съпартиеца си, който го направи втори.

Момчил Неков разказа днес пред bTV, че двамата със Станишев се виждат в Брюксел и дори пият кафе. Най-младият евродепутат каза още, че не смята младостта за порок. „Тя дава необремененост и енергия”, заяви Неков. Той отрече да е имало вътрешнопартиен натиск да се откаже от евродепутатското си място.

По повод предходния кабинет той призна, че е имало задкулисие, тъй като партийното ръководство не поело отговорност за направените назначения.

„Много добре осъзнаваме, че сме на санитарния минимум”. Така Момчил Неков коментира ситуацията в Столетницата. По думите му, е най-добре БСП да е в опозиция в 43-ото Народно събрание.