Прогнозата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че хазната ще катастрофира, ако правителството не подаде оставка, бе разтълкувана по силно диферентен начин от БСП. Оказа се, че цифри, периоди и показатели в икономиката получават тотално различно тълкуване от представители на двете партии. Докато в ГЕРБ са убедени в скорошен фалит на държавата, в БСП виждат светлината в тунела, макар и с пореден призив за изчакване.

Социалистът Борислав Гуцанов попита в „Тази сутрин” колегата си от ГЕРБ Димитър Главчев дали са гледали на боб, когато са хвърлили поредната бомба, тъй като настоящите управляващи са успели да намалят дефицита и дълга, осигурили са ръст на икономиката и са се разплатили с бизнеса. „Борисов хвърля постоянно бомби, това е все едно Цветанов да говори за правата на човека и за подслушвания”, коментира той.

Според Главчев обаче твърденията на колегата му депутат са грешно написани опорни точки и нямат общо с действителността. Нещо повече – съпътствани са от „софистика”, за неразбралите думата е синоним е шикалкавене, поясни депутатът. Той посочи като голям проблем ниската събираемост на данъци и акцизи. Ако тя работела, нямало да се налага държавата да взима нови заеми.

Гуцанов бе принуден да признае слабата работа на Митниците, но намери обяснение за това: „При една разградена граница и контрабанда, която беше ясна, как се оправя това за шест месеца? Имаше една организирана престъпна организация в Митниците и в момента е безкрайно трудно за организиране на институциите. Изчакайте още два месеца да заработи митническата система”.

Този призив обаче бе приет от Главчев с ирония. „Не може да стискаме палци вие да започнете да работите”, каза той и призова опорните точки на тема икономика, които според него в момента се пишели от колеги на Пламен Орешарски и Петър Чобанов от УНСС, да започнат да се създават и от ученици.

Червеният депутат отново се върна на наследството: „Защо не върнете Дянков да имаме 0% дефицит. Вие изхарчихте 8 млрд. лева, без никой да знае къде отиват. Не ви ли е неудобно, че Цветанов използваше цялата система за натиск върху фирмите. Дянков ни превърна в нарицателно за смях в цяла Европа(...) Когато е била срината една икономика и Дянков не смее да се върне в страната заради това, което е правил, съжалявам много”.

Главчев отвърна: „На вас трябва да ви е неудобно. На вас не ви е неудобно да говорите за всичко, наглостта ви е безпределна”.

Гуцанов отново отправи апел за изчакване и спокойствие, тъй като „хвърлените факти” стресирали капитала: „Парите изискват спокойствие и предсказуемост, за да има инвестиции”.

„Прекалено спокойствие създаваме, към това, което се случва. Струва си да се помисли 2015 година какво ще стане, освен да чакаме и да стискаме палци правителството да заработи. Подводните камъни са много. Правителството да помисли и да постъпи държавнически и да подаде оставка”, отговори Главчев.

„Аз искам да говорим за икономика и развитие, не общи фрази и организиране на мероприятия, които не помагат на това, което искаме да направим”, съжали Гуцанов, а колегата му от ГЕРБ заключи, че през целия разговор не е казал нищо.