Областните лидери на БСП и ГЕРБ в Кърджали коментираха изхода от евровота. От ДПС пък заявиха, че няма смисъл от говорене пред медиите, тъй като резултатът им е достатъчно красноречив, предаде БГНЕС.

Социалистите отчетоха тежка загуба, а председателят им Георги Кючуков пое персоналната отговорност за това. „За разлика от ГЕРБ, които ни възприемат като свой главен опонент в областта, ние смятаме за наш първи противник ДПС, макар на национално ниво да сме заедно във властта”, уточни Кючуков.

Именно партньорството на БСП с ДПС демотивирало избирателите, които били скандализирани и от прословутото кафе на Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали. Лидерът на социалистите отчете и фактора АБВ, който разколебал иначе твърдия електорат.

"ГЕРБ загубиха много повече гласове от БСП в сравнение с миналогодишните избори за парламент. За тях този път вотът е с 5 700 гласа по-малко, докато ние изгубихме 4 500. А в национален мащаб общият резултат на БСП, ДПС и „България без цензура” е много по-добър от този на ГЕРБ и това показва, че няма предпоставки за предсрочни избори. Още повече, че опасността ГЕРБ да се завърне във властта ще мобилизира нашите избиратели", подчерта Кючуков.

Председателят на групата на БСП в местния парламент Милан Миланов посочи, че за слабия резултат на вота е повлияло и неясното отношение на партията към събитията в Украйна.

"Не е тайна, че огромната част от нашите членове и симпатизанти са русофили. Те отчетоха двойственото отношение на ЕС при оценката на събитията в Украйна и към Русия, изцяло подвластно на позицията на САЩ. Освен това, ролята на Сергей Станишев като президент на ПЕС не му даде възможност да отрази реално нагласите в партията и да заеме по-категорична позиция", коментира Миланов.

Преди това областният председател и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева обяви БСП за "големия губещ" на евровота. "Коалицията на БСП с ДПС срина социалистите. И въпреки тежката кампания, уволненията, тенденциозното отношение, манипулациите за бъдещата ни коалиция с ДПС, ГЕРБ е победителят. Страхът все още витае в Кърджалийско, членове на секционни комисии бяха подложени на огромен натиск и масово напускаха до последния момент", коментира Караянчева.

Тя изрази категорична прогноза, че предсрочни избори ще има. Според нея активистите на ДПС не са купували гласове, но са контролирали изцяло вота.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)