„България без цензура” завежда дела срещу bTV и Нова телевизия, тъй като медиите излъчвали „манипулативни репортажи, за да шантажират симпатизанти на партията”, обявиха от партията. Става въпрос за излъчени репортажи в сутрешните блокове на двете телевизии в четвъртък.

Според партийния лидер Николай Бареков, обявил се за „създател на блока на bTV”, конкретните материали нямат нищо общо с разследващата журналистика.

Тази атака издава общия кукловод на двата уж най-гледани сутрешни блока, които си позволяват да канят и показват всякакви хора, нарушавайки всички етични норми и принципи, без да потърсят другата гледна точка”, пише в позиция на ББЦ.

Лидерът на „България без цензура” Николай Бареков беше поканен да гостува в сутрешния блок на bTV днес. "Няма да гостувам на сутрешния блок на Би Ти Ви утре, поради простата причина, че те си позволяват да правят "разследване" за дарителите на нашата партия и се опитват по този начин да изместят центъра на разговора и да откраднат от времето, което ми се полага", заяви пред ПИК Бареков снощи.

За сметка на това, днес Бареков настоява: „Нека журналистите от Нова телевизия отговорят дали е вярно, че са подбудили, насърчили и окуражили обикновени граждани да взимат пари с цел да бъдат заснети и да създадат фалшива сензация? Нека журналистите от БТВ отговорят защо до този момент няма нито едно разследване за купуване на гласове и нарушения на Изборния кодекс от страна на ГЕРБ и ДПС, въпреки че данните за това са брутални”.

Нещо повече, Бареков твърди, че bTV крие кадри от разследването срещу ББЦ.

Показаните пред камера Галина Йончева и Галина Бориславова са искали да се включат в предизборната кампания заради личните си симпатии към Николай Бареков, но са нямали възможност да дарят сумата. Тогава зам.-председателят на ББЦ в Козлодуй Драгомир Дамянов им е предложил по 1000 лева назаем, за да могат да дадат своя принос към каузата на партията. Самият Дамянов също дарил 1000 лв. Тези обяснения и разкази са били заснети от репортерката на bTV Маргарита Стефанова, но са били отрязани и не са били включени в излъчения репортаж. Освен това, репортерката си е позволила да разпитва симпатизантите под полицейска охрана. Тя е била придружавана от двама униформени служители, които категорично не са били изпращани от Районните полицейски управления във Врачанска област.

„Когато на вратата ти се появят полицаи, телевизионни камери и репортери без да подозираш нищо, е нормално да се стресираш и да се объркаш. Осъдителен е фактът, че от bTV не са излъчили и кадрите, в които Галина Бориславова разказва, че съм й дал парите назаем и че много харесва „България без цензура“ и Николай Бареков“, твърди Дамянов”, цитиран в писмо на ББЦ.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖА НА BTV, КОЙТО ПОПАДА ПОД КОМЕНТАРИТЕ НА ПАРТИЯТА НА БАРЕКОВ.

Очевидно за големите журналисти от сутрешните блокове не са важни темите за кражбите на политиците във властта и неадекватното поведение на Станишев, Борисов, Местан и Сидеров, а личността на Николай Бареков и партията „България без цензура“, които са чисто нови в политиката и никога не са допускали грешки на гърба на българския народ”, се посочва още в позицията.

ББЦ иска и официално извинение от страна на ръководството на bTV към Галина Йончева и Галина Бориславова за „манипулираното съдържание на репортажа, който излъчиха и за причинения стрес върху симпатизантите ни. В допълнение настояваме целият суров материал, заснет от репортера Маргарита Стефанова, да бъде предоставен на широката общественост, за да могат зрителите сами да направят своите изводи”.

ВИЖТЕ ДРУГИЯ РЕПОРТАЖ НА BTV, КОЙТО ББЦ ОБЯВЯВА КАТО МАНИПУЛАТИВЕН.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)