Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично отхвърли възможността за взаимодействие между неговата партия и формацията на бившия журналист Николай Бареков „България без цензура”. В предаването „Тази сутрин” по bTV Борисов призна, че не е говорил с Бареков след вота преди седмица.

„Откакто дойде с букета цветя у нас (след парламентарните избори през 2009 г.), не съм говорил с него. Поздравих го, защото не бях разбрал за всичките наблюдатели”, коментира още Борисов.

В изборната нощ той оцени високо представянето на „България без цензура”, която получи малко над 10% от гласовете в първото си участие на избори. Седмица по-късно обаче Борисов неглижира резултата и заяви, че една „нова партийка, едва спечелила 10%”, няма как да бъде ключова. „Най-нахалното е някой едва минал 10% с 30 000 застъпници да трябва да се съобразяват големите играчи с него", заяви Борисов.

Докато през изминалата седмица сигналите от ГЕРБ за евентуална колаборация с „България без цензура” бяха уклончиви, като Цецка Цачева и Цветан Цветанов оставиха вратата отворена за такава възможност, Борисов категорично я затвори. В отговор на въпрос дали би „играл” с Бареков, той отговори: „Категорично не! Всичките му приказки за безплатни неща и т.н. не са даже в сферата на популизма. Като не зависи нищо от него, може да обещава всичко”, коментира Борисов.

Той обясни анти-ДПС реториката на Николай Бареков с „модата” и посочи, че ликът на младия политик е „от първата до последната страница на всички вестници, свързани с ДПС”, имайки предвид медийната империя около Делян Пеевски. „Завчера неговите депутати, които откраднаха от нас, гласуваха с ДПС”, изтъкна още Борисов.

Предсрочни избори наесен

Предсрочни избори в България ще има през есента на 2014 г., прогнозира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „И не защото ГЕРБ ще ги предизвика, а защото ще дойде време да се прави нов бюджет”, заяви той и отново изреди непрекъснато цитираните от ГЕРБ данни за катастрофата в икономиката.

„Приходните агенции не събират пари от данъци – ще има избори наесен, когато дойде време да се прави нов бюджет. Тези сладури ще искат тогава някой да дойде да им обере негативите, а те да повтарят опорните си точки за увеличените социални осигуровки”, посочи Бойко Борисов.

„Дотогава ще стане действително мазало – през лятото хората не се занимават с политика, токът не се усеща”, обясни Борисов и допълни също, че управляващите трябва да сключат няколко сделки, преди да паднат от власт. Лидерът на ГЕРБ обаче не влезе в подробности в тези свои подозрения.

„Орешарски, ако има малко мъжко, малко отговорно, малко експертно нещо в него, да си тръгне”, препоръча още Борисов.

Всяко чудо за три дни

Известен с гръмогласното си задоволство от изборни победи, облечено в спортна терминология и бой, Бойко Борисов сподели, че вече е спрял да се радва на победата. „Всяко чудо за три дни - радваме се и после всичко отшумява”, каза лаконично той, въпреки 12-процентната преднина на ГЕРБ пред втората политическа сила БСП.

„Няма партии, които да падат избори след избори и да управляват след това, моите познания стигат до там”, заяви Борисов.

Той коментира, че резултатът от последния вот е показал, че „Атака” е в много лошо състояние и вероятно няма да влезе в следващия парламент. Той използва и тази възможност да разкритикува правителството, като посочи, че то се крепи на партия, която дори не е прескочила изборния праг на изборите.

За кафето, което изпи с лидера на ДПС Лютви Местан в Кърджали в началото на предизборната кампания, Борисов заяви, че то е имало една-единствена цел: „Кърджали се смяташе за мястото на раздора и от там могат да тръгнат раздори. Целта беше да покажем на християните и мюсюлманите в двете партии, че битката ни е на политическо ниво”, обясни Бойко Борисов и отново настоя Михаил Миков „да му върне кафеварката”.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)