Повече централизация и по-лесно наказателно преследване на действащи депутати. Това са били основните препоръки в доклада на европейските прокурори, които бяха у нас, за да анализират на място проблемите в работата на държавното обвинение у нас.

Малко преди публикуването на доклада, акценти от него бяха оповестени от главния прокурор Сотир Цацаров. По думите му колегите му от чужбина са препоръчали засилване на правомощията на обвинител №1 и отпадане на депутатския имунитет.

Цацаров отбеляза, че не е съгласен с някои от предложенията. Според него, например, разширяване на правомощията му, би било „връщане на България назад”. Юристи и граждански активисти през последните години активно агитират даже за обратния процес – ограничаване на правомощията на главния прокурор, който в момента е едноличен началник на всички обвинители в страната и е почти невъзможно да бъде отстранен от поста си.

Заключенията на европейските прокурори няма да влязат в мониторинговия доклад на ЕК, който ще бъде представен в началото на следващата година.

Ръководителят на представителството на ЕК в София Огнян Златев посочи, че чуждестранната делегация се е срещнала с над 200 магистрати и експерти у нас. Представляващият ВСС Димитър Узунов предизвика скандал, след като по свое усмотрение определи кои от членовете на съвета да се срещнат с прокурорите.

Какво още съдържа докладът?

„Екипът от прокурори смята, че констатираните неприемливи забавяния при приключването на делата не се дължат само на недостатъци в работата на прокуратурата, но и на останалите участници в наказателното производство, включително и съдилищата. При връщане на обвинителния акт на прокуратурата това не означава непременно, че работата на прокурора е с лошо качество“, пише в анализа.

Препоръчва се ръководството на прокуратурата "редовно" да участва в заседания на парламентарна комисия, но НС да не осъществява контрол по конкретни дела.

„В контекста на структурата на Прокуратурата на Република България препоръчваме административните ръководители да имат проактивна роля в процеса на вземане на решения при работата по делата, когато по делата може да се работи на местно равнище. Ако е необходимо, това следва да води до поставяне под съмнение на вътрешното убеждение на младшия прокурор, когато по-старшият прокурор смята, че младшият прокурор е допуснал грешка“, гласи друга препоръка в доклада.

Авторите му даже препоръчват "принципът на случаен подбор при разпределението на делата трябва да бъде променен", за да е сигурно, че делата ще се гледат от прокурори с подходящия опит..