Оценката на Петър Стоянов:
Европейският комунизъм: Куфарчета с пари в началото, куфарчета с пари в края
Президентът определи Октомврийската революция като "цялостен провал"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 10
    9
Петър Стоянов
Снимка: bTV

Ленин и Сталин убиват милиони, твърди се 20 млн. В същото време изследвания са показали, че след 30-35 убийства и най-големият психопат се пресища – защото няма идеология. Това коментира в студиото на „Лице в лице” президентът (1997 г. – 2002 г.) Петър Стоянов във връзка със 100-годишнината от Октомврийската революция.

„Оценката за последиците от Октомврийската революция вече се споделя от почти всички, дори от леви интелектуалци – Октомврийската революцията и това, което се случи след нея, е един дълбок и цялостен провал”, подчерта той.

Скромен парад в Москва по повод Октомврийската революция (СНИМКИ и ВИДЕО)Президентът Владимир Путин не присъства

Според него най-тежката последица от нея не е крахът на съветската система, а разделението, което за пръв път в историята на белязаната от религиозни и междуетнически конфликти Европа се оказва толкова дълбоко и трудно за лекуване.

„Много жалка би била историята на европейския комунизъм, започнала с няколко куфара пари, дошли от немския генерален щаб, прекарани с бронирани вагони и завършила с много куфарчета с пари, излезли обратно от бившия Съветски съюз и Източна Европа в банките на Западна Европа, за да превърнат наследниците на Октомври в новите капиталисти – и то по-безогледни от тези, срещу които се бориха”, заяви Стоянов.

Източна приказкаИсторическите познания на Мария Захарова са сравними само с познанията по география на някои американски президенти

По отношение на спасяването на българските евреи, експрезидентът подчерта, че първа е инициативата на депутатите, начело с Димитър Пешев – след това идват усилията на интелектуалците и на църквата. „Инициативата за спасяването на българските евреи идва от хора, които бяха квалифицирани като фашисти”, посочи той и отбеляза, че 20 от народните представители са били осъдени на смърт от комунистите.

  • 10
    9
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре