Делян Пеевски е човек с добър авторитет в средите на ДПС и е познат в цяла България, затова и не е изненадващо, че влиятелната кърджалийска организация на партията го номинира за евродепутат. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на ПГ на ДПС Камен Костадинов в студиото на „Тази събота”.

По думите му през последните месеци медийният магнат и неуспял шеф на ДАНС е пътувал из страната и е отговорил на въпросите, които местните структури са имали към него. „Виждат го, пипат го, малко по-едричък е”, картинно описа Костадинов срещата на партийния актив с реалния образ на народния избраник.

С уговорката, че няма сигурен водач или участници в листата за евроизборите, Костадинов подчерта, че всеки от номинираните участва в състезание. „Искаме да забраним на г-н Пеевски да се занимава с политика?”, запита той. По думите на Камен Костадинов, ако хората не желаят листа с Делян Пеевски, могат да подкрепят друга.

В същото време, вторият човек в групата на ДПС подчерта, че медийният магнат е демониозиран от медиите и може би това е една от причините да не ходи на работа в парламента, където има „малко по-атрактивно поведение” (Делян Пеевски е депутатът с най-много отсъствия от пленарни заседания – б.р.).

По думите на Костадинов, Пеевски участвал активно в парламентарната дейност със законопроекти, мнения и позиции по време на заседанията на групата.

Кой преяжда с власт (?)

Камен Костадинов категорично отхвърли твърденията, че ДПС преяжда с власт. По думите му даже избирателите питали защо няма повече политически назначения, тъй като по времето на ГЕРБ това била широкоразпространената практика.

По отношение на евентуалното назначаване на бившата шефка на „Напоителни системи” Петя Раева за зам.-министър на регионалното развитие, той посочи, че по нейно време дружеството е било на печалба, а проблемите са започнали при управлението на Бойко Борисов.

„С оглед на предстоящите избори, всеки който се опита да разрази анти-ДПС реторика, ще сбърка – тя работи понякога, но не може всички политици да се качват на нея”, подчерта Костадинов.

Депутатът посочи, че макар да не е етническа партия, „ДПС има малко по-различен тип политика” и „едва ли не запазен електорат”, заради който по много теми не може да си позволи компромис. Костадинов каза, че районите, в които партията е най-силна, може да са бедни, но преди положението им е било още по-лошо, а когато политическата сила не е на власт, отново се влошава.

По отношение на обвиненията, че огромни средства се пренасочват към изостанали и слабо населени райони по политически причини, Камен Костадинов посочи, че целта на българските политици е стандартът на живот на хората в страната да е относително сравним.

По отношение на знаковата среща „за по кафе” на Лютви Местан и Бойко Борисов в Кърджали, Костадинов коментира, че това е жест на нормалност и е по-добре, че разговорът между двамата лидери е бил пред хората, а не скрит – какъвто бил случаят при срещата на експремиера с Георги Първанов и Румен Петков в Банкя.

Зам.-председателят на парламентарната група посочи, че по някои теми ДПС и ГЕРБ са на различни плоскости, но по други има сходства.

За други двама мълчаливци

Камен Костадинов разказа, че рожденият ден на Ахмед Доган е бил „хубав купон”, а бившият лидер е в добро здраве и се самоопределя като „един преоткрил се тинейджър”. Той получил от парламентарната група 85-инчов телевизор.

Сокола преди Пеевски също си пател от своя демонизиран медиен образ. „Като погледна виртуалния Доган, направо не мога да го позная”, споделил той на Костадинов.

По думите му почетният председател на ДПС винаги е бил голям естествен авторитет и всички можели да разчитат на мнението му по всякакви въпроси.

Камен Костадинов призна, че от няколко месеца не е в контакт с изпадналия в немилост Христо Бисеров. Вторият човек в ДПС и парламента напусна всички постове, след като се оказа разследван за финансови престъпления. Оттеглянето му било изненадващо.

Зам.-председателят на групата изрази мнение, че Бисеров е добър юрист и не вярва да е допуснал нарушенията, за които е обвиняван. По думите на Костадинов, бившият депутат вероятно ще отговори на всички въпроси на обществото, след като изчисти името си.