Еврокомисари: В Истанбулската конвенция няма еднополови бракове
Мария Габриел и Вера Йоурова се надяват, че страната ни скоро ще ратифицира документа
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 31
    13
Мария Габриел
Снимка: bTV

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не е инструмент на възприятието на пола или за идеологии, нито се изисква от ратифициралите страни да разрешат еднополовите бракове. Това подчертаха еврокомисарите Мария Габриел и Вера Йоурова в съвместно изявление, цитирано от БТА.

„Насилието над жени все още е сериозен проблем в ЕС - от 15-годишна възраст в целия ЕС една от всеки три жени е била жертва на физическо насилие, на сексуално насилие или и на двете. Това все още е проблем и в България - 38 на сто от българските жени са посочили, че са претърпели такова насилие от бивш партньор”, отбелязват еврокомисарите. Те допълват, че проблемът има и икономически измерения – останалите без достъп до труд жени струват на ЕС повече от 225 млн. евро.

Страстите около Истанбулската конвенция – смислен спор или руски маньовър?99% от хората, които спорят по темата за Истанбулската конвенция, никога не са я чели, коментира бившият ни посланик в Русия Илиян Василев

„Никъде не се споменава за правно признаване на еднополовите бракове - тази тема е извън обхвата на Конвенцията. Тя не задължава страните да провеждат уроци в училищата за сексуалната ориентация или за половата идентичност”, категорични са Габриел и Йоурова.

Те посочват, че документът ще гарантира важна подкрепа на жертвите от насилие – като убежища, психологически и правни консултации или подкрепа с подслон. Полицаи и лекари пък ще получат подходящо обучение, за да могат да подкрепят адекватно пострадалите.

„47 държави вече са ратифицирали Истанбулската конвенция. Ние насърчаваме и искрено се надяваме, че скоро ще последва България. Няма време за губене”, категорични са комисарите.

  • 31
    13
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре