Евродепутат: Ветото на президента ще ни докара наказателна процедура
Емил Радев посочи Румъния като доказателство, че евромониторингът не работи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 4
    29
Емил Радев - евродепутат

Решението на президента Румен Радев да наложи вето на Закона за концесиите най-вероятно ще доведе до санкции за България от Европейската комисия. За това предупреди в студиото на „Тази сутрин” евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той обясни, че страната ни закъснява с транспонирането на европейското законодателство.

„Не знам президентът Радев дали изпълни опорните точки на Корнелия Нинова, или на ген. Решетников, но (той наложи вето-б.р.) в същия ден, в който ЕК ни изпраща мотивирано становище, което е стъпка 2 от наказателна процедура”, коментира евродепутатът.

По думите му България се е забавила с близо година да въведе в законите си европейските разпоредби за концесиите, които са в пакет с друга директива – за по-прозрачни обществени поръчки.

Ген. Радев мотивира решението си да спре закона с риск от корупционни практики. Членът на ЕП отбеляза, че безсрочните концесиите присъстват в евродирективата и на практика държавният глава е нарекъл законодателството на ЕС лобитско.

Президентът наложи вето върху Закона за концесиитеТой беше приет в последните дни на 43-тото Народно събрание

Емил Радев посочи, че с ветото на целия закон се блокира и въвеждането на нови правила за обществените поръчки. „Да наложиш вето на целия законопроект, когато няма Народно събрание – изпращаме този законопроект в небитието (…) Трябваше да се наложи вето върху конкретни текстове”, посочи евродепутатът.

За да не продължи наказателната процедура директивата трябва да се превърне в български закон до два месеца, а според него това няма как да се случи при сегашната политическа ситуация. „БСП винаги, когато идва на власт, ние губим пари”, отбеляза Емил Радев.

Румъния се готви за нови протести след спокойна нощОтново 250 000 души бяха по улиците

Според него случващото се в Румъния показва, че евромониторингът в сегашния си вид не е ефективен, защото той не води до наказания при посегателства срещу върховенството на закона. Затова и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ иска общо наблюдение за всички с ясно разписана възможност за спиране на европарите при нарушения.

  • 4
    29
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре