Има риск за членството на България в Шенген заради политиката, която води министърът на туризма Николина Ангелкова. Това заяви в „Лице в лице” депутатът от БСП Таско Ерменков.

„В момента туризмът е разбит. Политиката е насочена срещу туризма”, каза социалистът. Той обясни, че министърът е предложила облекчаване на процедурите за издаване на визи за граждани на Турция, което да се случва на границата. А Ангелкова дори е агитирала за идеята си пред еврокомисаря по разширяването. По думите на Ерменков това обаче застрашава членството на България в Шенген.

Депутатът от БСП критикува и реформата в здравеопазването, като каза, че в сферата се готви „пълен геноцид”. Реформата трябваше да тръгне в посока и бедният да получава качествено здравеопазване, посочи той и отбеляза, че в момента това не се случва. „Субективно ще се определя с кои болници ще се работи и с кои не”, добави той.

Според Ерменков има резерв цената на тока да бъде задържана. По думите му увеличението на цената на тока е в прерогативите на КЕВР. „В момента всички се опитват да влияят на комисията”, посочи той.

„Бизнесът се възпротиви срещу т. нар. такса задължение към обществото. И това, което в момента се случва с цената на тока, е повод, а истинската причина е да се удари енергетиката”, заяви депутатът.

Таско Ерменков коментира и проблемите в БСП, като заяви, че никой не е изключен от партията. „Има хора, които са извадени от Изпълнителното бюро, но в момента те са редови членове. Всеки председател на партия има право да определя с кои членове да работи”, коментира той.

По думите му управлението на Пламен Орешарски е било много сложно. „Не мога да дам обективна оценка при положение, че управляваха една лява и една либерална партия”, посочи той и допълни, че държавата е дръпнала, но „компромисите, които направихме, бяха твърде големи и затова избирателите ни наказаха”.