Непрекъснато ни лъжат за оградата по границата, която е огромна корупционна схема. Вицепремиерът Валери Симеонов каза, че тя е поправена, а отново има места, където е паднала”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Елена Йончева, журналист и депутат от БСП.

Като доказателство тя показа снимка на паднала ограда в района на Малко Търново, по думите й заснета на 21 ноември сутринта. Журналистката уточни, че няма да каже къде точно е мястото, за да не я обвинят, че застрашава националната сигурност.

На 13 ноември беше премиерата на филма „Граница” на Елена Йончева, в който са изнесени скандални факти за оградата по границата и работата на Гранична полиция.

Днес копие от филма ще бъде предадено на президента Румен Радев, на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров. Преведено копие на лентата вече е изпратено на посланиците на Европейския съюз у нас.

„Дали сме 200 млн. лв. за нещо, което не върши работа, търгува се с националната сигурност. Става въпрос за огромна корупционна сделка, данъкоплатците са платили между 800 и 1000 лв. на линеен метър. Колко е откраднато – експертите трябва да определят”, каза още Йончева за защитното съоръжение по границата.

Във филма си тя показва оградата по гръцката граница с Турция, която по думите ѝ е в пъти по-добра и по-евтина.

За оставката на Димитър Главчев като председател на Народното събрание Йончева коментира, че е подадена по заповед на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че където има пробиви по ограда ще бъдат веднага ремонтирани. „Аз имам и снимки, там където имаше пробиви, че всичко това е буквално бетонирано и направено”, допълни той.

Вижте целия разговор във видеото: