Елена Йончева: Истанбулската конвенция няма да промени проблема с насилието над жените
По думите й фактът, че има различно тълкуване е притеснително
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 25
    17
елена йончева

Истанбулската конвенция няма да промени проблема с насилието над жените, но ще изисква да променим законите си така, че това насилие да бъде овладяно. И левицата ще подготви текстове в закона, с които да гарантира, че това безобразие няма да продължава. Това коментира в студиото на „120 минути” депутатът и журналист Елена Йончева.

ГЕРБ не се отказва от ратификация на Истанбулската конвенцияОт партията призоваха БСП да промени решението си срещу ратификацията

По думите й фактът, че има различно тълкуване е притеснително. Не съм виждала трети пол, но явно е сложно да се каже – юристите смятат, че има различно тълкуване на истанбулската конвенция.

„В България всяка четвърта жена е била обект на психическо или физическо насилие, България и има проблем. Домашното насилие, упражнено от близък роднина не се криминализира, психическият тормоз също, преследването също”, каза тя.

Окончателно: БСП няма да подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенцияПричината е, че в документа има текстове, които разделят българското общество и се тълкуват разнопосочно

За оградата по границата с Турция Йончева посочи, че проблемът не е, че е паднала ограда. „Трябва да се види оградата направена ли е според проектите, които областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас са одобрили. В района на Малко Търново има отводнителен канал. Там пише, че те трябва да се направят от стоманобетон, а той не е”, каза тя.

Внесохме сигнал в прокуратурата, за да се види защо оградата не е направена по проект на МВР, добави Йончева и уточни, че тя тепърва ще пада.

Схватката между Йончева и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев продължи и в студиото на „120 минути”. Тя добави обвинения, че родителите му са строили завод за пелети за 2 млн. лв. с офшорни пари.

„Когато той става министър на икономиката, фирмата на родителите му прави завод за пелети за 2 млн. лв., взети от зет му, който е взел заем от офшорни компании. Искаме да проверим тези компании и средствата откъде са”, каза Йончева.

В отговор на обвиненията Делян Добрев заяви, че тя не само го клевети, но и „си прави пиар”.

„Тя твърди, че има организирана престъпна група. И ако досега ме клеветеше, то сега прави престъпление – набеждава ме”, заяви той. Добрев добави, че заемът не е от офшорка, а от юридическо лице.

 „Знаете ли колко мога да кажа за това как правихте кампания в Хасково – снимахте се с хора, лежали за наркотици в Испания. Един куп верни неща, но не мога да падна на вашето ниво”, заяви той.

  • 25
    17
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре