На второ четене на промените в Изборния кодекс депутатите приеха да има електронно гласуване.

То трябва да бъде проведено експериментално три пъти след 1 януари 2018 г. и ако сработи без грешка, ще бъде въведено на вота за евродепутати през 2019 г.

До тази дата Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати. Трябва да се създаде и постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет (МС).

В случай че експерименталното електронно гласуване е успешно – при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при произвеждането му, на изборите за членове на Европейския парламент от България през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите, записаха депутатите.

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че с разпоредбите се дава възможност за манипулация на електронното гласуване. По думите му тя е заложена в текста, според който звеното за техническо осигуряване на електронното гласуване работи в координация с МС.

По време на дискусията председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази убеденост, че много скоро в България ще можем да гласуваме електронно, дистанционно и при гарантиране на тайната на вота. Тя влезе и в диалог с депутата от БСП Филип Попов, който нарече решението за електронно гласуване „скъпа електронна игра“. Цачева посочи, че то се въвежда заради резултатите от проведения референдум.

Обсъждането на промените в Изборния кодекс продължи до късно вечерта в сряда.

Депутатите приеха изборният ден вече да започва в 7:00 ч. и да продължава до 21:00 ч.

Кметове ще избират само населени места с население над 400 души.

Депутатите приеха още трите нови парламентарни партии да имат по един член в ЦИК. Те ще бъдат назначени с указ на президента.

По-рано през деня беше въведено и квадратчето в бюлетината „не подкрепям никого“.