31% от българите одобряват работата на правителството. Недоволни от кабинета са 55%, като сред тях преобладават възрастни над 60 години, нискообразовани респонденти и българи с нисък жизнен стандарт.

Това показват резултатите от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено между 24 февруари и 4 март тази година.

Сред одобряващите работата на министерски съвет, по-често се срещат хора със стандарт над средния, на възраст между 50 и 60 години, вискообразовани респонденти и жители на градовете извън столицата.

Оценки

В първите дни на март правителството е одобрявано от 31%, а Бойко Борисов - от 43%. Неодобрението към работата на премиера е съизмерим дял с одобрението - 45%. Бойко Борисов увеличава подкрепата за работата си с 4% след парламентарните избори. С 3% намалява и неодобрението към него през последните четири месеца.

Една пета от българите твърдят, че нищо добро не е направено за страната от началото на този управленски мандат. 7% определят като най-важно постижение връщането на доверието на европейските институции и размразяването на еврофондовете.

Запитани какво от дейността на правителството до момента им е направило най-лошо впечатление, 46% от интервюираните посочват, че нямат негативни впечатления от работата на правителството до момента. 16% критикуват кабинета за тегленето на заема от 16 млрд. лева.

Според 52% за България би било по-добре ако настоящият кабинет изкара пълен мандат, а 21% се обявяват за предсрочни парламентарни избори. Скорошни избори по-често искат симпатизантите на БСП и на Атака.

Работата на парламента е подкрепяна от 35% при 45% неодобрение, което, според социолозите, е резултат от политическата криза през последните две години.

Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 39% от българите, което е с 3% по-малко в сравнение с октомври, 2014. С 5% повече са и критиците на президента (48%).

Любимци

Най-одобряваните в правителството са Петър Москов, който вдига рейтинга си четирикратно до 49% и Лиляна Павлова 48%. Зам.-председателят на ДСБ е подкрепян от елитните обществени прослойки, а строителният министър вече има изграден публичен образ, посочват от „Екзакта”.

Следват Ивайло Калфин (41% и лидер сред пенсионерите и по-бедните респонденти) и Томислав Дончев (38%).

Агенцията отчита най-ниски рейтинги на напълно новите лица в кабинета - Николина Ангелкова, Теменужка Петкова, Ивелина Василева, Тодор Танев и Николай Ненчев.

При избори днес само ББЦ изпада от парламента

Ако днес се провеждаха парламентарни избори, ГЕРБ би получила 27.4% от вота на българите, а БСП биха останали втори с 11.1%.

За ДПС биха гласували 8.2% от анкетираните, а за Реформаторския блок – 5.5%. В парламента влизат още Патриотичния фронт (4.5%), както и АБВ и „Атака” (на ръба с по 3%). ББЦ отбелязва значително свиване на електората и така хората на Бареков биха останали извън НС при предсрочни избори сега.

От „Екзакта” посочват, че се скъсява дистанцията между БСП и ДПС, като се отбелязва, че електоратът на левицата се свива с 3 процента след парламентарните избори. Агенцията отчита и намаляла подкрепа за лидера на партията Михаил Миков (16.5% одобрение и 67% неодобрение) в сравнение с изследване, проведено след изборите.

52% от българите подкрепят идеята в България да се въведе задължително гласуване, а 36% са против.

Задължителният вот е одобряван преди всичко от жените, от хората на възраст между 30 и 40 г., както и от тези над 60 г., от жителите на провинцията, от заможните избиратели. Задължителното гласуване е неприемливо за представителите на етническите малцинства.

„Екзакта” виждат консенсус между избирателите на ГЕРБ и на БСП за ползите от задължителното гласуване.