Вторият управленски мандат на Бойко Борисов се възприема като по-успешен от първия от избирателите на ГЕРБ и на коалиционните партньори. Това показват резултати от социологическо изследване, проведено от „Екзакта”.

Според привържениците на опозицията обаче, премиерът се е справял по-добре по времето, когато ГЕРБ управляваше самостоятелно.

Общо 36% харесат повече „Борисов 2.0”, докато 21% виждат влошаване спрямо предния мандат.

„Този резултат се дължи най-вече на мнението, че Борисов през този мандат е по-толерантен и диалогичен, че е по-опитен, медийно по-обран и сдържан. Добре се възприема отварянето на ГЕРБ към повече коалиционни партньори. Общественото мнение реагира позитивно и на преоценката на управленските приоритети от първия мандат”, коментират от „Екзакта”.

Мандатоносителят „трупа точки” заради социалната политика (поверена на Ивайло Калфин от АБВ – б.р.), здравеопазването (за което отговоря реформаторът Петър Москов – б.р.) и борбата с корупцията (с ресорен вицепремиер Меглена Кунева-б.р.).

Най-харесваните министри са Лиляна Павлова, Петър Москов и Ивайло Калфин, като последният прибавя цели 3% одобрение за месец. Прогресират също Румяна Бъчварова, Десислава Танева, Ивелина Василева, Вежди Рашидов и Красен Кралев.

На 44% възлиза подкрепата за работата на премиера Бойко Борисов, а неодобрението към работата на премиера е „заковано” на стойността му от март – 45%.

Росен Плевнелиев е одобряван от 36% от българите, което е с 3% по-малко в сравнение март, 2015 г.

Само без Бареков

Ако днес се провеждаха парламентарни избори, ПП ГЕРБ би получила 25.1% от вота на българите, а БСП – 12.2%. За ДПС биха гласували 7.5%, за РБ – 5.5%, а за ПФ – 5%. Атака е с 3%, а АБВ – с 2.5%.

Ако днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в Българското Народно събрание без ББЦ, коментират социолозите.

Снимка: bTV

Основната опозиционна партия БСП отбелязва минимално покачване на електората, но рейтингът на лидера Михаил Миков остава по-нисък от този на Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов.

Патриотите са ни скъпи

За последния месец най-много позитиви сред председателите на ПГ заработва Валери Симеонов, който е одобряван от 25% от запитаните (с 5% повече в сравнение с март). За позитивните тенденции в ПФ свидетелства и ръста от 4% в одобрението към Красимир Каракачанов, който в момента е одобряван от 27% от българите.

На второ място сред лидерите на ПГ, с равни позиции остават Цветан Цветанов и Радан Кънев с одобрение от по 21%. Няма промяна и в дела на одобрението за работата на лидера на БСП Михаил Миков – 16%.

Волен Сидеров е удвоил позитивните оценки за себе си през последния месец и сега го одобряват 12%.

„Екзакта” през този месец пита и за отношението към Велизар Енчев, който учреди „Българска пролет”. Интерес към формацията проявяват 15% от българите – най-често привърженици на Атака, на БСП и на АБВ.