Експерт за антикорупционния закон: Може да ни донесе ново ДС (ВИДЕО)
Атанас Славов посочи, че председателят на новата структура ще може публично да заклеймява неудобните
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Атанас Славов
Снимка: bTV

С новия антикорупционен закон политическото мнозинство се репродуцира в още един орган за политически поръчки. Това заяви пред bTV преподавателят от Софийския университет Атанас Славов, който е съветвал екипите, подготвяли предишните два варианта на закона.

Според него възможностите за употреба на СРС и на доброволни сътрудници превръща новата комисия в нещо, по-характерно за периода преди 10 ноември: „Дали този орган ще бъде превърнат в някаква нова ДС зависи от политическия контекст, в крайна сметка – дали институциите и властите ще се опитат да го използват за почистване на политически и някакви други сметки”.

По думите му няма гаранции за независимия избор на председателя на структурата, защото за целта е необходимо обикновено мнозинство. Според него така има свърхконцентрация на власт и противоречие на принципа за взаимния контрол.

Нов орган ще използва подслушване и доброволни сътруднициВластта с пореден опит за борба с корупцията по високите си етажи

„Със сигурност председателят на комисията ще има огромна власт. Това ще е на първо място власт публична да посочи едно лице и да каже: „Той е корумпиран”. Това е огромна медийна, публична власт. Доколко обаче след като това посочване е направено ще се стигне до осъдителна присъда – това напълно зависи от главният прокурор и от прокуратурата. Така че, това е по-скоро власт да отстраняваш по пътя си неудобните, като публично ги заклеймяваш”, отбеляза експертът по конституционно право.

Министерството на правосъдието публикува законопроект за борба с корупциятаРазследващият орган ще използва собствени агенти

Като проблемно той посочи решението да се дадат нови функции на инспекторатите към отделните министерства и администрации: „Тези инспекторати в момента са гнили местенца. Те се използват за политически поръчки. Не е предвиден никакъв механизъм тези органи да бъдат изчистени от зависимостите, които имат и тогава да им се дадат функциите да разследват конфликта на интересите”.

„На следващо място, в този орган има събрани концептуално различни функции. От една страна проверка на имуществени декларации, от друга страна – оперативно-издирвателна дейност, подслушвания и т.н., и специални разузнавателни средства. И от трета страна имаме отнемане на имущество. Две съвсем различни дейности, които нямат общо помежду си”, смята Славов.

Експертът посочи, че се запазва твърде високия праг за несъответствие между установено и декларирано – 150 000 лв: „Това означава всеки месец в продължение на 10 години да получаваш поне една средна работна заплата от 1300 лева и да не можеш да не можеш да кажеш откъде са тия пари”.

Той отбеляза, че част от проблемите са били налице и при предния проект – на Меглена Кунева, като сега с добавянето на оперативно-издирвателната дейност има допълнително „влошаване на текстовете”.

Славов е на мнение, че целта на създаването на новия антикорупционен орган е да се отвлече вниманието от друг, по-голям проблем: „Това е темата с реформата на прокуратурата. Всъщност, основният инструмент за борба с корупцията във всяка една демократична държава е органът на прокуратурата”.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре