С отпадането на два от въпросите за референдума бламиран не беше президентът, бламирани основно бяха хората. Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента и бивш вицепремиер, след като вчера само един от трите предложени от държавния глава въпроса за националния референдум за изборни права мина в пленарната зала.

Остана само питането за електронното гласуване, а другите две – за мажоритарния вот и за задължителното гласуване, не събраха необходимата подкрепа. Отпадането на два от президентските въпроси стана с помощта и на Реформаторския блок.

Не беше очаквано само един от въпросите да остане и разочарованието ни беше дълбоко, отбеляза Захариева.

Нито една от политическите сили не заяви, че не подкрепя мажоритарния вот. Напротив, всяка от тях декларира, че иска хората да гласуват за личности, изтъкна тя.

За нея е голямо разочарование гласуването на Реформаторите, които са участвали в събирането на подписите. Голяма част от депутатите, които гласуваха против, всъщност се бяха подписали под тези въпроси, посочи тя.

Учудващо е, но всеки носи политическата си отговорност, коментира Захариева.

„Дали е имало сделка или не ще кажат политическите партии. Президентът не е правил сделки в нито една от реформите, в които той вярва. Дали е имало задкулисие или договорка, нека те да кажат. Факт е, че особено по първия въпрос нито една партия не декларира друго и въпреки това гласуваха против”, обясни бившият вицепремиер.

Тя не намира за основателно оправданието, че някои от депутатите не са гласували, защото не са им работили пултовете.

Според нея, ако са били зададени въпросите за мажоритарния вот и задължителното гласуване, това е щяло да даде устойчивост на реформата в изборните права. Това щеше да повиши доверието в политическата система, в партиите и институциите, категорична беше тя.

Когато служебен премиер беше Георги Близнашки, в неговия служебен кабинет беше изработен проектът за стратегията за съдебна реформа. Очевидно е променил мнението си, заяви още Захариева, която допълни, че е неприятно учудена от промяната в позицията му.