За миналата година има почти 100-процентова разкриваемост на убийства, от всичките 95 са разкрити 94. Това посочи вицепремиерът Екатерина Захариева в студиото на „Тази сутрин” във връзка със случаите в Нови Искър и с разстрела на Петър Христов.

По отношение на покушението срещу търновския бизнесмен, тя подчерта на няколко пъти, че той е бил симпатизант, но не и член на ГЕРБ: „Разбира се, че не е приятно в началото на европредседателството, особено за човек, който не е имал съмнения, не е получавал заплахи. Без да съм любител на теорията на конспирацията, това е меко казано странно”.

Захариева подчерта, че Христов е бил „абсолютно уважаван в града си човек”, който е помагал на другите.

Тя анонсира, че днес прокуратурата и МВР ще покажат доказателства, доказващи вината на самоубилия се Росен Ангелов за шесторното убийство в Нови Искър. На чия съвест трябва да лежи фактът, че Горския човек 9 години се е укривал от правосъдието? „Трябва може би и местните власти да бъдат по-активни, един човек се издирва с усилията на много институции”.

По повод серията публикации в западния печат, посветени на проблемите с корупцията у нас, Захариева ги определи като „доста подобни, да не кажа едни и същи”. Тя цитира резултати от изследване на „Евробарометър”, според което българите са на 12-ти в ЕС като процент отговорили положително на въпроса „Вие лично участвали ли сте в корупционни схеми?”, докато румънците били на първо място.

„Корупцията намалява, но трябва да се работи. Трябва да се работи не само по корупцията по високите етажи, но и по ниските и средни етажи, които създават усещането”, коментира вицепремиерът и допълни, че трябва да има както наказания, така и превенция.

„Не казвам, че не виждаме проблемите, ние може би ги виждаме по-добре от тези, които гледат отвън”, категорична беше Захариева.

Тя се изказа негативно за вота на недоверие, който ще искат БСП и ДПС: „Не ме притеснява вотът на недоверие. За този вот се говори още от ноември, защо избраха 10 януари, за да внесат искането си? Очевидно се прави, защото тогава е датата на откриването на председателството”.

По думите й са нужни общи усилия, за да бъдат защитени българските интереси. По време на председателството „президентът Ердоган е добре дошъл”, но все още няма уговорена дата за визита, призна Екатерина Захариева.