Екатерина Михайлова: Най-много дефекти в Конституцията има в съдебната власт
Тя е изненадана, че политиците не са били по-информирани, когато са решавали за КТБ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Екатерина Михайлова
Снимка: bTV

Прокуратурата трябва да бъде автономна и извън съдебната система. Тази позиция изрази професорът по право и бивш депутат Екатерина Михайлова в студиото на „120 минути”.

„Дебатът за мястото на прокуратурата не е нов и не е стартирал нито с Лозан Панов, нито със Сотир Цацаров. Още в 7 ВНС е коментирано и тогава като опит да се излезе от това което е било тоталитарната държава – „Дайте да направим всичко независимо”, отива прокуратурата в съдебната власт… което е малко странен модел, наистина в повечето страни не е точно така”, отбеляза Михайлова.

Лозан Панов поиска свикване на Велико народно събрание и промени в КонституциятаТой се срещна с президента Румен Радев

Тя цитира и тогавашния правосъден министър проф. Пенчо Пенев, по думите на когото в последния момент надделяло схващането, че следствието, прокуратурата и съдът трябва да са заедно, за да няма намеси от страна на изпълнителната власт. В НРБ главният прокурор е бил избиран от парламента, припомни тя.

Според Михайлова когато гледаме Конституцията, „в частта „съдебна власт” се видяха най-много дефекти – от 5 изменения, 4 са за съдебната власт”. Професорът е питала студентите си за най-големите проблеми с конституционната практика и най-много коментари има за Великото народно събрание и индивидуалната конституционна жалба.

Сотир Цацаров е крайно против прокуратурата да е вън от съдебната властПрокуратурата се самосезира по случая, при който автомобилът на шефа на ВКС Лозан Панов е бил с липсващи и развити болтове на гумите

Тя отбеляза, че е привърженик на концепцията за „преглед на Конституцията” във ВНС – работа по пакет от предложения, по които да се постигне съгласие. „Трябва много да се внимава, защото ВНС може да направи всичко”, подчерта тя.

Политиците не са били по-информирани от нас за КТБ

За мен беше много разочароващо това, което четох – че политиците вземаха решения на база на информация, която и ние сме имали от вестниците. Така Михайлова коментира публикуваната стенограма от консултациите за КТБ от 2014 г.

„Странното беше, че се работи при липса на информация. Как да решиш един толкова важен въпрос, ако е запушена комуникацията, ако нямаш точните данни?”, запита тя и отбеляза, че все пак някои от участниците, като нагърбилия се с „несвойствена за него задача” президент Плевнелиев, са били по-подготвени.

След стенограмата: Защо не спасиха КТБ?Вторият разговор за съдбата на банката трябва да покаже обрата... ако го разсекретят

Михайлова отбеляза, че в разговорите се е решавала съдбата не само на една банка, но и на парите на много хора.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре