Мога да потвърдя, че наистина председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заместникът му Кристалина Георгиева са обсъдили "възможността такъв въпрос да изникне". Това заяви на пресконференция говорителят на комисията Мина Андреева, цитирана от БТА, в отговор на въпрос, свързан с възможността Георгиева да се кандидатира за генерален секретар на ООН.

„Доколкото знам, Георгиева е много заета с прекрасната работа, която върши в областта на бюджета и човешките ресурси. Четем статиите в пресата, но не е работа на комисията да коментира конспиративни теории или витаещи слухове. Говоря за слуховете, че Георгиева и бившият председател на ЕК Жозе Барозу пътуват насам-натам и лобират. За мен това са слухове”, добави Андреева.

По-рано днес сайт, чиято редакция е в Брюксел, разпространи твърдението, че на среща на представители на световния политически елит в Германия ще бъде търсен "висок пост за Георгиева", за което съдейства Барозу.

Международни издания писаха, че Георгиева ще е кандидат за шеф на ООН. В началото на февруари „Форбс” писа, че нейната кандидатура е неприемлива за Русия, защото е свързана със санкциите на ЕС.

Официално България номинира за кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, която сега е втори мандат шеф на ЮНЕСКО.