ПП "Зелените", ПП "Глас народен" и "Горда България" са субектите, при които има неизяснени източници на финансиране, а за Движение "България на гражданите" и "Национално патриотично обединение" е установено финансиране от юридически лица.

Това стана ясно от доклада на Сметната палата за получените и похарчени пари на политическите сили около изборите, предаде БГНЕС.

"Зелените" и "Горда България" получиха скромен процент от вота, "Национално патриотично обединение" беше водено от възкръсналия за политиката Жорж Ганчев, а "Глас народен", водена от Светльо Витков даже стигна до държавна субсидия.

Кой е по-по-най-редовен

25 политически субекта са спазили законовите изисквания за набиране на приходи за предизборните кампании, а две партии и една коалиция са получили средства от неясни източници на финансиране. Това стана ясно след представяне на одитния доклад на Сметната палата.

Сред лидерите на партии, получили актове за нарушение, са и председателите на две от парламентарно представените политически сили. Глобите могат да стигнат до няколко хиляди лева.

Издадени са 82 акта за административни нарушения по време на предизборната кампания през 2013 г. Част от тях са издадени на лидери на политически партии. Предстои издаване на наказателни постановления заради нарушенията в Изборния кодекс.

Неуредици и в академията на науките

По време на заседанието на Сметната палата бе представен и одитен доклад за финансовото управление на БАН.

От него стана ясно, че има нередности при спазването на Закона за обществените поръчки, а във връзка с нарушенията са съставени 27 акта за нарушения в 6 института на академията.

Пример

Дарение от два милиона долара за БАН вече втора година стои по сметки на академията и има риск да бъдат похарчени за цели, несъвместими с ролята на дарителя. Това е установила Сметната палата.

Става дума за безвъзмездна финансова помощ, отпусната от АЕЦ Козлодуй на Института за ядрена енергетика за изграждане на Национален циклотронен център. Милион и половина долара са внесени в депозитна сметка, а половин милион - на разплащателна сметка.