По-малко от година преди изборите дясното пространство се активизира с амбициозна политическа мисия – обединение на СДС и ДСБ. С нелеката задача се заеха двама бивши председатели на Съюза на демократичните сили - Надежда Нейнски и Мартин Димитров. Двамата обявиха, че създават Национален съюз "Единство" в СДС, който ще работи за сближаване на позициите и преодоляване на разделението в дясното пространство, заради което сините изпаднаха от водещите позиции в българската политика.

„Тъмносините” определиха позицията на новата „група за натиск” в СДС като резонна и обвиниха сегашното ръководство на партньорите от „Синята коалиция” в колаборационизъм с ГЕРБ, който се разминава с преобладаващо опозиционните нагласи на десните избиратели. В същото време председателят на СДС Емил Кабаиванов, представител на онези партийни кръгове, които се противопоставят на коалицията с хората на Иван Костов, обвини Димитров и Нейнски, че са се насочили към създаване на вътрешна фракция, след като са се опитали безуспешно да поставят начало на нова политическа сила.

Разделението – грешка или опит за политическо убийство

По-рано стана ясно, че двамата бивши лидери на СДС са изпратили писмо до ръководствата на двете формации, в което ги призовават да преразгледат всички решения, свързани с разделението, и да започнат преговори за намиране на формулата на единство. „Разделението отслабва традиционната десница, оставя ГЕРБ без дясна алтернатива и разчиства терена за партията на Меглена Кунева”, посочват политиците.

Разделението изправя дясномислещите хора пред нелогичен избор, като отново ги принуждава да избират между две части на едно цяло - СДС или ДСБ, пишат още двамата бивши лидери. Те вярват, че само създаването на единна формация на традиционната десница, ще я превърне в силен и незаобиколим фактор в следващия парламент и в бъдещото управление на страната.

Надежда Нейнски съобщи, че Съюзът е създаден в Боровец на среща в събота и неделя, където са участвали представители на СДС от почти всички области на страната. Мартин Димитров допълни, че разделението е било огромна политическа грешка или умишлен опит за политическо убийство на СДС и ДСБ.

Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Създаваме група за натиск в СДС, за да се продължи проектът „Синя коалиция”, защото всичко друго ни води към пълно унищожение”, каза той. Според него, ако не бъдат взети мерки, България ще осъмне с ляво управление, което ще задълбочи кризата.

Към инициативата за обединение се присъедини и Ваньо Шарков, който също беше кандидат за лидер на СДС след оттеглянето на Димитров. Той посочи, че писмото е отправено към всички, които участват в момента в „Синята коалиция”, но първо към основните две политически сили в нея - СДС и ДСБ. 

Синята коалиция се разпадна в средата на май с оставката на Мартин Димитров като председател на СДС. Причина за оттеглянето му стана партиен вот, с който бе отхвърлено искането му за препотвърждаване на споразумението с ДСБ. Тогава политикът заяви, че има план за унищожаване на СДС, който включва коалиране с НДСВ и ВМРО-НИЕ. А другият лидер, на ДСБ – Иван Костов, коментира, че не може да се говори с лека ръка за разпад на Синята коалиция и политическите й ангажименти.

Новото ръководство в СДС – твърдо за самостоятелно участие в изборите

Кметът на Карлово и действащ председател на СДС Емил Кабаиванов, представител на онази част от Съюза на демократичните сили, която не иска обединението с ДСБ, заяви, че в СДС няма разцепление по отношение на политиката спрямо другите десни партии и посочи, че инициативата на неговите предшественици се подкрепя от малцина.

Според лидера на „сините” Нейнски и Димитров са предприели тези действия, след като видели, че няма да успеят да създадат нова политическа формация, каквото било първоначалното им желание. Пред националното радио Кабаиванов заяви за пореден път, че позицията на новото ръководство на съюза остава твърда и е за самостоятелно явяване на изборите.

„Ако разчитат на депутатски места в следващата листа, да помнят, че това няма да стане, защото местата се определят на вътрешни избори,” закани се той.

В ДСБ виждат резон в “Единство”-то, с разцепването на Синята коалиция ГЕРБ помагали на Кунева

Демократите за силна България определиха позициите на Димитров и Нейнски като „резонни гласове в СДС”. Заместник-председателят на партията Радан Кънев коментира, че опозиционни настроените лидери в СДС не са съгласни с намесата на ГЕРБ в делата на Синята коалиция.

Всъщност именно отношението към управляващите е разделителната линия, стана ясно от думите на Кънев. „Сегашното ръководство на СДС носи тежка отговорност и в колаборация с ГЕРБ извади СДС от единната десница,” каза той на пресконференция днес.

Пресконференция на ДСБ. Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов припомни за конгреса на Европейската народна партия, който се проведе в румънската столица. „Колегите от СДС са направили шпалир, за да посрещнат водената от Цветан Цветанов делегация на ГЕРБ," каза той.

По думите Радан Кънев разделянето на десницата обслужва фактори извън нея. Според него опитът на ГЕРБ да разбие Синята коалиция обслужвал интересите на политическия проект на Меглена Кунева.

Противопоставянето между ГЕРБ и България на гражданите изглежда фалшиво, смята представителят на ръководството на ДСБ. Кънев отиде още по-далеч и заключи, че всъщност фалшивите десници се подкрепят.

Въпреки признанието за по-голямото влияние, което би имала единната десница, в ДСБ не са съгласни с прогнозите на социолози, че нито СДС, нито тяхната партия ще влязат в следващия парламент, ако се явят самостоятелно на избори. Радан Кънев изтъкна, че „тъмносините” не били виновни за разпада на Синята коалиция, но определи тона в писмото на новата фракция „Единство” като пораженчески и коментира, че не дошъл моментът „да си късаме ризите”.