От 9 до 16 септември два американски самолета ще участват в охраната на българското въздушно пространство, каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти след заседанието на кабинета.

Мисията е мирновременна и е приета по инициатива на нашите партньори от НАТО. Охраната на въздушното ни пространство от бойни машини на САЩ ще е напълно безплатна за България и ще се прави съвместно с наши самолети, допълни Ненчев, цитиран от БТА.

Ограниченията, въведени с решението на Министерски съвет, ясно и категорично показват, че суверенитета на въздушното пространство на България е под национален контрол, уточнява Министерство на отбраната. При охраната на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на САЩ се ограничават до изпълнение на мисиите: зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване, съпровождане и намеса. Не се разрешава употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на САЩ.

За изпълнение на съвместната охрана на въздушното пространство в края на август в България ще се преместят до 8 самолета от ВВС на САЩ, екипажи и обслужващ  състав. При изпълнение на конкретни задачи по въздушния патрул (air policing) ще бъдат в дежурство 2 самолета от силите на САЩ.

Задачите по съвместния патрул са в изпълнение на постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. Той регламентира дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. В качеството си на член на НАТО България изпълнява задачи по този план, уточняват още от министерството.  

Изпълнението на задачи в съвместни операции  ще допринесе за повишаване на подготовка на летателния състав и на способностите на бойната ни авиация. Така няма да се допусне отслабване на способността ни да гарантираме въздушния суверенитет на България и НАТО.

Ремонти на изтребители

България може и сама да пази въздушното си пространство и има нужните изтребители МиГ 29, посочи Ненчев. През ноември ще получим още два двигателя за тези изтребители - тоест общо шест, и ще имаме още три изправни МиГ 29.

С решение на МС бяха отпуснати 69 млн. лв., с които ще придобием допълнително десет ремонтирани двигатели или общо пет допълнителни самолета МиГ 29 ще имаме в рамките на тази година, каза той.

Не е отпаднала възможността за договор с Полша за съвместна охрана на въздушното ни пространство, но ще е предмет на допълнителни разговори, допълни министърът.

Напускането на ген. Румен Радев няма да се отрази на преговорите за покупка на нови изтребители. Надявам се още в рамките на тази година да има договор за самолети и те могат да са в страната още в края на 2018 година, каза Ненчев.

Правителството ще предложи генерал Цанко Стойков - военен аташе на България в САЩ, за поста командващ на ВВС, съобщи още министърът.