Решението на президента да сезира Конституционния съд по казуса „Пеевски" доведе до мощна лична атака срещу личността на Росен Плевнелиев, както и срещу ролята на президентската институция, като защитник на законността и конституционния ред. Това се казва в позицията на ДСБ по повод решението на държавния глава да поиска повторно тълкуване на казуса по предложение на Реформаторския блок.

От ДСБ изразиха удовлетворение от решението на Плевнелиев и посочиха, че нито една от другите институции, към които са се обърнали партиите от обединението, не е отговорила на предложението им.

Решението на президента да сезира Конституционния съд по казуса „Пеевски" доведе до мощна клеветническа атака срещу президентската институция, подчертават от ДСБ.

На такива „черни кампании сме били свидетели винаги, когато някой е застрашавал интересите на мафията и зад тяхното организиране винаги са стояли среди от БСП и ДПС", посочват още от партията.

Според тях причината да бъдат възможни такива атаки е, че в България „съществуват медийни монополи, зависими или пряко подчинени на олигархичните кръгове".

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че в следващите седмици от Реформаторския блок ще излязат с предложения за промени в законодателството, които да бъдат свързани с правилата в медийната сфера, включително и концентрацията и монополите.

„Не демонизираме личности, демонизираме проблеми”, коментира Кънев с препратка към интервюто в предаването "Нека говорят" на бившия лидер на тъмносинята партия Иван Костов, според когото Делян Пеевски е „демонизиран”.

„Ако конституционните съдии, които бяха в мнозинство, шестимата съдии, които отхвърлиха искането за обявяване на несъвместимост, са верни на мотивите си, то те трябва да се съобразят и да отговорят, че Народното събрание няма право да отменя своите актове. И ако са верни на мотивите си, те трябва да се съгласят, че парламентът няма право да отменя решението си. Ако конституционните съдии държат на собствените си аргументи, би трябвало решението да е различно, защото и въпросът е различен”, обясни лидерът на ДСБ.

От Реформаторския блок настояват за тълкуване на въпроса „Може ли парламентът да отмени своя избор за председател на ДАНС?”.