ДСБ се обяви срещу решението на правителството за прехвърляне на 500 млн. лв. от програмата за развитие на селските райони към общините. Тъмносините определиха този ход като предизборен, в ущърб на бизнеса и разкриване на работни места. Това напомняло т.нар царски чешмички, но във вариант "премиерски мегданчета", ленти се режат за сметка на фермерите и конкуренцията в земеделието, коментира заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев. Така, по думите му, ГЕРБ превръщат мерките за работни места в мерки за корупция.

Общинският съветник от Синята коалиция Атанас Атанасов цитира данните от одита на Сметната палата от 1 януари 2010 г. до 30 септември 20011 г., според който в 69 на сто от случаите били констатирани фрапиращи нарушения при общинските поръчки на Столична община.

При 50 процента от малките поръчки се давало предимство на кандидати, близки до властта. Създадена е практика тези, които искат да спечелят поръчките, през институциите да определят условията, е заключението на Атанасов.

Той даде за пример инфраструктурата около зала "Армеец" в столицата, възложена, по думите му, на фирма, близка до управляващите. Още вчера от доклада на Сметната палата стана ясно, че в обществената поръчка е било поставено неоснователно условие към участниците, което доста стеснило кръга на тези, които имат право да се състезават в конкурса.

Според тъмносините, поръчки по европейска програма за благотворителност, предназначена за осигуряване на храни на бедните, пък били печелени от един и същи кандидат. Така, например, от всеки 6 кг. захар се присвояват на практика парите за още един килограм, каза Атанасов.

Затова съветниците от ДСБ щели да подновят искането за създаване на електронен регистър на общинските поръчки.