Правителството на Пламен Орешарски като кабинет на статуквото, определи ДСБ позицията си пред медиите.

Според номинирания за наследник на Иван Костов Радан Кънев има ясни сигнали, че новият Министерски съвет няма да реши икономическите проблеми и тези в съдебната система и за това говори анализа на първите действия на министрите. "Изглежда ще бъде запазено статуквото на бедност и беззаконие в България, поради липсата дори на общи идеи за промени", смята той.

Кънев добави, че вчерашните протести видимо са организирани от политически партии, но самите настроения на хората ясно сочат, че са недоволни още от първия ден на новата власт, защото виждат, че няма да реши сериозните икономически проблеми. Съставът и структурата на МС също е повод за тревога в ДСБ и най-вече обособяването на министерство на инвестиционните проекти, където вече избухна скандал още с първите номинации. Ако смяната на властта е битка кой да краде парите на данъкоплатците, няма как те да одобряват тази смяна, заяви Радан Кънев.

Промените в закона за ДАНС са според ДСБ опит за възраждане на политическата полиция на Тодор Живков. Мястото на ГДБОП е в националната полиция, изваждането й от МВР е недопустимо, смята Атанас Атанасов, който е бивш директор на НСС. Според него се нарушава балансът когато ГДБОП е съставна част от служба, която се бори с чуждите разузнавания. Атанасов смята, че президентът Росен Плевнелиев е трябвало да реагира остро при положение, че му се отнемат функции. Според него вътрешният министър прави това, което му се разреши.

По повод подновения диалог за атомната централа „Белене” и намека на премиера, че България ще загуби вероятно делото срещу "Атомстройекспорт" от извънпарламентарната опозиция коментираха, че това значи изоставяне на българските национални интереси от управляващите.

ДСБ излезе с твърда позиция против намеренията за либерализация на режима за тютюнопушене в закрити помещения, и според заместник-председателят на ДСБ в оставка и евродепутат Светослав Малинов депутатите трябва да се откажат от този тип ретроградно мислене.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа