Ключова среща между българския енергиен министър Драгомир Стойнев и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер предстои в Брюксел предстои в четвъртък. Водещата тема на разговорите ще бъде газопроводът „Южен поток" и промените в Закона за енергетиката, които засягат статута на газопровода в българката му част.

Комисарят по енергетика поиска писмено разяснение за предложените изменения от министъра Драгомир Стойнев. В края на миналата година Йотингер получи мандат от българското правителство да преговаря с Русия за „Южен поток”.

Преди дни Стойнев беше категорчен, че Русия е стратегически партньор на страната и българското правителство ще се бори проектът „Южен поток” да се осъществи.

Днес Стойнев и Йотингер ще обсъждат и процедурата за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества у нас, заради която Йотингер изпрати две остри писма до Стойнев. До наказателната процедура срещу монополите се стигна, след като те отказаха да платят на НЕК дължими 350 млн. лв.

Държавната компания обаче също им дължи много пари. На открито заседание в ДКЕВР трите компании ЧЕЗ, „Енерго-про” и EVN се защитаваха публично, че спорът им с НЕК не е основание за отнемане на лицензи. Съдът трябва да реши това. На заседанието присъстваха дори посланиците на Чехия, Испания и Австрия, както и дипломати от още три европейски посолства.

Друг въпрос, който се очаква да бъде обсъден, е енергийната сигурност на България на фона на кризата в Украйна.