Назначения и уволнения на партиен принцип станаха повод за поредните скандали в парламента – този път между ДПС и ГЕРБ, в сряда.

„Движението води „жив летопис на политическата репресия” и всяка сряда ще изчита имената на уволнените от държавната администрация български граждани”, обяви от парламентарната трибуна депутатът Станислав Анастасов, който прочете декларация от името на ДПС. „Нарушено е конституционното право на хляб и работа”, допълни той.

Според партията 295 души са уволнени от държавната администрация заради близостта си с движението. „За по-малко от месец още 30 души са загубили работата си, като с тях летописът на политическата репресия вече съдържа 295 имена”, уточни депутатът.

По думите му, уволнените имат необходимия ценз, опит, преминали са през процедура на конкурс и отговарят на съответните длъжностни характеристики. „ДПС няма назначени кадри без висше образование”, подчерта Анастасов.

„Те имат една единствена вина - припознати са по един или друг начин като близки до ДПС”, коментира той. „Брутално уволнените са жертва на политическата репресия на две ксенофобски партии от управляващото мнозинство - Патриотичния фронт и Реформаторския блок”, посочи депутатът.

Съпредседателят на Реформаторския блок отговори на обвинението във Фейсбук, като подчерта, че „ДПС не отричат наличието на партийни назначения и не възразяват срещу тях - възразяват само срещу уволненията”. „И нещо по-интересно: има „Конституционно право на работа и хляб в държавната администрация”. Сега разбирам какво значи Движение за ПРАВА и свободи”, допълва Кънев.

 

Станислав Анастасов изчете част от имената на уволнените и обеща всяка сряда да продължи с обявяване на „жертвите” на политическа репресия, а след това „летописът” ще бъде представен и в Европейския парламент. „Дължим тази черна статистика и подробна информация на българското общество, европейските и атлантическите ни партньори”, каза още той.

„Колкото и образование да имат хората, когато нямат необходимия стаж, увисваш като паяк във въздуха”, контрира Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя също извади статистика като контраобвинение в репресия: „За четири месеца на управлението на ДПС, БСП и „Атака” са уволнени 24 души от Бургас, от София област 101 души и още много от различните краища на страната”, посочи тя.

Цвета Караянчева отбеляза, че уволненият от тройната коалиция директор на ВиК Стара Загора, който е член на БСП, а назначен от кмета Живко Тодоров, а след това е уволнен от управлението на ДПС, БСП и „Атака”. Според нея изгонените членове на ГЕРБ по време на предишното правителство на БСП, ДПС и „Атака” са „хора, доказали своя професионален опит, а не са с купени дипломи”.