Нито България, нито която и да е държава от ЕС може да пресреща с куршуми човешката трагедия. Така от ДПС коментираха престрелката на границата ни с Турция, при която беше убит мигрант.

От Движението осъдиха остро позицията на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, че „трябва да се стреля на месо”.

„Куршумите на месо биха убили не само бежанците, тези куршуми убиват идеята за Европа на хуманизма, демокрацията и свободата”, се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.

Според ДПС буди недоумение фактът, че цели 18 часа след инцидента няма официална позиция на българското правителство и на ресорния министър и вицепремиер по коалиционните политики Румяна Бъчварова.

Партията е на мнение, че трагичният инцидент е още едно доказателство за необходимостта Европа да разработи нови стратегии и ново визионерство за справяне с бежанската вълна, за своята сигурност и за своето бъдеще.

От движението припомнят, че още преди две седмици са настоявали държавният глава да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

„На него трябваше да се разгледа задълбочаващата се криза с мигрантите и бежанския поток, който става все по-сериозно предизвикателство и за България и за Европейския съюз като цяло. Нашата идея бе да се разгледат политически и експертни мерки, които да осигурят повече сигурност, но без човешки жертви. Ако това бе сторено и КСНС бе постигнал съгласие за действията на специализираните органи на българската държава, може би нямаше да се стигне до този инцидент”, смятат от ДПС.